Krok 1 – Przygotować produkty: bataty obrać, pokroić w kostkę ok. 1,5cm, włożyć je do koszyczka do gotowania. Cebulę i czosnek obrać. Paprykę świeżą oczyścić z nasion, pokroić w kawałki ok. 2x2cm. Seler naciowy obrać z włókien, pokroić na kawałki ok. 0,5cm. Brukselkę umyć, większe przekroić na pół. Dynię obrać, pokroić w kostkę ok 1,5×1,5cm. Marchew obrać, pokroić w plastry ok. 0,5cm grubości.
Krok 2 – Do pojemnika do gotowania na parze włożyć marchew, kalafiora i brukselkę, na tacce ułożyć pokrojoną dynię.
Krok 3 – Do naczynia miksującego wlać 1,5 litra wody, włożyć koszyczek z batatami, zamknąć pojemnikiem i tacką do gotowania na parze z warzywami, przykryć pokrywą. Gotować – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
Krok 4 – Zdjąć pojemnik z warzywami, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z batatami. Wylać wodę z dzbanka, umyć go i osuszyć.
Krok 5 – Do naczynia miksującego włożyć nóż, cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Usunąć nóż, włożyć mieszadło. Do naczynia włożyć bataty, marchew, kalafiora, brukselkę, paprykę, selera naciowego i dynię. Dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu , 1 łyżeczkę wędzonej papryki mielonej i 2 łyżeczki majeranku. Wlać pomidory z puszki, dolać tyle wody, żeby tylko przykryć warzywa. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 12 minut, prędkość 1.
Krok 7 – W miseczce wymieszać 50ml śmietanki, 30ml wody, 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego 1 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać tak, aby nie było grudek ( najlepiej rózgą kuchenną).
Krok 8 – W miseczce wymieszać śmietankę, koncentrat pomidorowy, mąkę i 30ml wody.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do gulaszu dodać rozmieszaną mąkę z koncentratem i śmietanką. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 3 minuty, prędkość 2.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę. Gulasz przełożyć na talerze lub do miseczek. Podawać z chrupiącym pieczywem.