Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gulasz warzywny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
25 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 250 g batatów
  • 150 g dyni bez nasion
  • 150 g brukselki
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 120 g marchwi
  • 100 g świeżej papryki czerwonej
  • 100 g świeżej papryki żółtej
  • 100 g selera naciowego (2-3 łodygi)
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 50ml śmietanki 12%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Mielona chilli do smaku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 30 ml wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: bataty obrać, pokroić w kostkę ok. 1,5cm, włożyć je do koszyczka do gotowania. Cebulę i czosnek obrać. Paprykę świeżą oczyścić z nasion, pokroić w kawałki ok. 2x2cm. Seler naciowy obrać z włókien, pokroić na kawałki ok. 0,5cm. Brukselkę umyć, większe przekroić na pół. Dynię obrać, pokroić w kostkę ok 1,5×1,5cm. Marchew obrać, pokroić w plastry ok. 0,5cm grubości.

Krok 2 – Do pojemnika do gotowania na parze włożyć marchew, kalafiora i brukselkę, na tacce ułożyć pokrojoną dynię.

Krok 3 – Do naczynia miksującego wlać 1,5 litra wody, włożyć koszyczek z batatami, zamknąć pojemnikiem i tacką do gotowania na parze z warzywami, przykryć pokrywą. Gotować – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Zdjąć pojemnik z warzywami, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z batatami. Wylać wodę z dzbanka, umyć go i osuszyć.

Krok 5 – Do naczynia miksującego włożyć nóż, cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Usunąć nóż, włożyć mieszadło. Do naczynia włożyć bataty, marchew, kalafiora, brukselkę, paprykę, selera naciowego i dynię. Dodać 1 łyżeczkę soli,  0,5 łyżeczki pieprzu , 1 łyżeczkę wędzonej papryki mielonej i 2 łyżeczki majeranku. Wlać pomidory z puszki, dolać tyle wody, żeby tylko przykryć warzywa. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować gulasz – temperatura 100˚C, czas 12 minut, prędkość 1.

Krok 7 – W miseczce wymieszać  50ml śmietanki, 30ml wody, 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego 1 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać tak, aby nie było grudek ( najlepiej rózgą kuchenną).

Krok 8 – W miseczce wymieszać śmietankę, koncentrat pomidorowy, mąkę i 30ml wody.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do gulaszu dodać rozmieszaną mąkę z koncentratem i śmietanką. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę. Gulasz przełożyć na talerze lub do miseczek. Podawać z chrupiącym pieczywem.  

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek