Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
około 16 gołąbków
Czas gotowania:
55 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 16 liści włoskiej kapusty
  • 300 g kaszy gryczanej ciemnej
  • 60g suszonych grzybów
  • 300 g pieczarek
  • 70 g cebuli
  • 2200 g wody + woda do namoczenia grzybów
  • 40 g oleju
  • 40 g masła
  • 5 g soli
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Gołąbki można podać samodzielnie, bądź też polane sosem, np. grzybowym, pieczarkowym lub pomidorowym.

Przygotowanie:

1. 60 g suszonych grzybów przesypać do miski, zalać je letnią wodą, odstawić na 30 minut.

2. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek, wsypać 300 g kaszy gryczanej ciemnej, wlać 1200 g wody. Zamiast pokrywy zamontować naczynie do gotowania na parze, a w nim ułożyć 16 liści włoskiej kapusty, zakryć pokrywką. Opcja na parze, czas 20 minut.

3. Zdemontować naczynie do gotowania na parze, przy pomocy miarki wyjąć koszyczek z ugotowaną kaszą gryczaną, wylać wodę z naczynia.

  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 70 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Do cebuli dodać 40 g masła, przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zeszklić cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło, założyć ponownie nóż. Namoczone grzyby odcisnąć z wody, dodać je do cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, drobno posiekać grzyby. Czas 7 sekund, prędkość 5.
  4. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Następnie zamontować trzpień, na niego tarczę do ścierania. Założyć pokrywę z popychaczem, zetrzeć 300 g pieczarek. Czas 40 sekund, prędkość 5.
  5. Zdjąć pokrywę, tarczę do ścierania, wyjąć trzpień. Założyć mieszadło, wlać 40 g oleju, założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Wszystko razem poddusić. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 2.
  6. Zdjąć pokrywę wsypać ugotowaną kaszę gryczaną, wsypać 5 g soli, pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i 1 łyżeczkę majeranku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem wymieszać. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 3.
  7. Zdjąć pokrywę, silikonową łopatką jeszcze raz dokładnie wymieszać cały farsz.
  8. Na każdy liść kapusty włoskiej nakładać po około 2 łyżki farszu, liście zwijać w rulon jak gołąbki.
  9. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, założyć naczynie do gotowania na parze. W naczyniu ściśle obok siebie układać gołąbki, przykryć pokrywkę. Gołąbki parować. Opcja na parze, czas 20 minut.
Udostępnij:
3.7 7 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek