Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
około 16 gołąbków
Czas gotowania:
55 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 16 liści włoskiej kapusty
  • 300 g kaszy gryczanej ciemnej
  • 60g suszonych grzybów
  • 300 g pieczarek
  • 70 g cebuli
  • 2200 g wody + woda do namoczenia grzybów
  • 40 g oleju
  • 40 g masła
  • 5 g soli
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Gołąbki można podać samodzielnie, bądź też polane sosem, np. grzybowym, pieczarkowym lub pomidorowym.

Przygotowanie:

1. 60 g suszonych grzybów przesypać do miski, zalać je letnią wodą, odstawić na 30 minut.

2. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek, wsypać 300 g kaszy gryczanej ciemnej, wlać 1200 g wody. Zamiast pokrywy zamontować naczynie do gotowania na parze, a w nim ułożyć 16 liści włoskiej kapusty, zakryć pokrywką. Opcja na parze, czas 20 minut.

3. Zdemontować naczynie do gotowania na parze, przy pomocy miarki wyjąć koszyczek z ugotowaną kaszą gryczaną, wylać wodę z naczynia.

  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 70 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Do cebuli dodać 40 g masła, przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zeszklić cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło, założyć ponownie nóż. Namoczone grzyby odcisnąć z wody, dodać je do cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, drobno posiekać grzyby. Czas 7 sekund, prędkość 5.
  4. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Następnie zamontować trzpień, na niego tarczę do ścierania. Założyć pokrywę z popychaczem, zetrzeć 300 g pieczarek. Czas 40 sekund, prędkość 5.
  5. Zdjąć pokrywę, tarczę do ścierania, wyjąć trzpień. Założyć mieszadło, wlać 40 g oleju, założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Wszystko razem poddusić. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 2.
  6. Zdjąć pokrywę wsypać ugotowaną kaszę gryczaną, wsypać 5 g soli, pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i 1 łyżeczkę majeranku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem wymieszać. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 3.
  7. Zdjąć pokrywę, silikonową łopatką jeszcze raz dokładnie wymieszać cały farsz.
  8. Na każdy liść kapusty włoskiej nakładać po około 2 łyżki farszu, liście zwijać w rulon jak gołąbki.
  9. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, założyć naczynie do gotowania na parze. W naczyniu ściśle obok siebie układać gołąbki, przykryć pokrywkę. Gołąbki parować. Opcja na parze, czas 20 minut.
Udostępnij:
2 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy