Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Frittata z pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 250 g ugotowanego w osolonej wodzie makaronu najlepiej Penne – al dente
  • 200 g pieczarek
  • 60 g cebuli (1 średnia sztuka)
  • 1 łyżka masła (do smarowania foremek)
  • 1 łyżka masła (do podsmażania)
  • 100 g suszonych pomidorów (bez zalewy)
  • 4 jajka
  • 10 g śmietany kremówki
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki tymianku
  • posiekana natka pietruszki i szczypiorek do dekoracji

 

Dodatkowo do podania: kokilki lub małe foremki do zapiekania potrawy

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Łatwiejszą wersją potrawy jest przyrządzenie jej w jednym, większym naczyniu do zapiekania. Ugotowany makaron wykładamy na spód naczynia i zalewamy go masą jajeczno-pieczarkową. Po zapieczeniu, kroimy na porcje i podajemy gorące. Można posypać posiekaną natką pietruszki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: pieczarki oczyścić, cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.

Krok 2 – Kokilki lub małe foremki wysmarować delikatnie masłem. Ułożyć w nich ugotowany al dente makaron, tak aby rurki tworzyły koszyczek.

Krok 3 – W naczyniu miksującym (1) umieścić nóż, włożyć 200 g pieczarek, 60 g cebuli, 100 g suszonych pomidorów. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać składniki – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do posiekanych składników dodać łyżkę masła; za pomocą łopatki, w miarę możliwości, rozprowadzić masło po dnie naczynia.  Zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką, poddusić – czas 6 minut, prędkość 1, temperatura 85°C.

Krok 5 – Zdjąć naczynie miksujące (1) z obudowy termorobota, zdjąć pokrywę. Nie wyjmować noża.

Krok 6 – W naczyniu miksującym (2) umieścić motylek. Do naczynia wbić 4 jajka, dodać 10 g (2 łyżki) śmietany kremówki, sól i pieprz. Mieszać – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Zdjąć pokrywę z naczynia miksującego (2), wyjąć motylek. Masę jajeczną przelać do naczynia miksującego (1) do podduszonych warzyw. Dodać pół łyżeczki tymianku. Naczynie miksujące (1) osadzić w obudowie termorobota, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Poddusić – czas 4 minuty, prędkość 1, temperatura 75°C.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Masę jajeczno-pieczarkową przekładać łyżką do wcześniej przygotowanych kokilek z makaronem.

Krok 9 – Koszyczki pieczemy w nagrzanym do 190°C piekarniku ok. 10 minut. Podajemy gorące w kokilkach. Można je także delikatnie wyjąć z foremek i owinąć szczypiorkiem dokoła jak wstążką.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy