Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Frittata z pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • koszyczek
Składniki:
  • 250 g ugotowanego w osolonej wodzie makaronu najlepiej Penne – al dente
  • 200 g pieczarek
  • 60 g cebuli (1 średnia sztuka)
  • 1 łyżka masła (do smarowania foremek)
  • 1 łyżka masła (do podsmażania)
  • 100 g suszonych pomidorów (bez zalewy)
  • 4 jajka
  • 10 g śmietany kremówki
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki tymianku
  • posiekana natka pietruszki i szczypiorek do dekoracji

 

Dodatkowo do podania: kokilki lub małe foremki do zapiekania potrawy

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Łatwiejszą wersją potrawy jest przyrządzenie jej w jednym, większym naczyniu do zapiekania. Ugotowany makaron wykładamy na spód naczynia i zalewamy go masą jajeczno-pieczarkową. Po zapieczeniu, kroimy na porcje i podajemy gorące. Można posypać posiekaną natką pietruszki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: pieczarki oczyścić, cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.

Krok 2 – Kokilki lub małe foremki wysmarować delikatnie masłem. Ułożyć w nich ugotowany al dente makaron, tak aby rurki tworzyły koszyczek.

Krok 3 – W naczyniu miksującym (1) umieścić nóż, włożyć 200 g pieczarek, 60 g cebuli, 100 g suszonych pomidorów. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać składniki – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do posiekanych składników dodać łyżkę masła; za pomocą łopatki, w miarę możliwości, rozprowadzić masło po dnie naczynia.  Zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką, poddusić – czas 6 minut, prędkość 1, temperatura 85°C.

Krok 5 – Zdjąć naczynie miksujące (1) z obudowy termorobota, zdjąć pokrywę. Nie wyjmować noża.

Krok 6 – W naczyniu miksującym (2) umieścić motylek. Do naczynia wbić 4 jajka, dodać 10 g (2 łyżki) śmietany kremówki, sól i pieprz. Mieszać – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Zdjąć pokrywę z naczynia miksującego (2), wyjąć motylek. Masę jajeczną przelać do naczynia miksującego (1) do podduszonych warzyw. Dodać pół łyżeczki tymianku. Naczynie miksujące (1) osadzić w obudowie termorobota, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Poddusić – czas 4 minuty, prędkość 1, temperatura 75°C.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Masę jajeczno-pieczarkową przekładać łyżką do wcześniej przygotowanych kokilek z makaronem.

Krok 9 – Koszyczki pieczemy w nagrzanym do 190°C piekarniku ok. 10 minut. Podajemy gorące w kokilkach. Można je także delikatnie wyjąć z foremek i owinąć szczypiorkiem dokoła jak wstążką.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek