Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Filet z kurczaka na parze w sosie pieczarkowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
50 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 600 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu suszonego
  • 20 g octu jabłkowego
  • 25 g oleju
  • 150 g pieczarek
  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g soli (2 łyżeczki)
  • 1 litr wody
  • 500 g wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela  angielskiego
  • 25 g mąki pszennej rozmieszanej
  • 100 g śmietanki 18%
  • 0,5 pęczka posiekanej świeżej natki pietruszki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 150 g pieczarek  umyć, większe pokroić na mniejsze kawałki, 2 ząbki czosnku i 80g cebuli obrać, cebule przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić po skosie w plastry ok 1,5 cm grubości, włożyć do miski. Dodać 20 g octu jabłkowego, wymieszać z kurczakiem. W miseczce zmieszać przyprawy: 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki  rozmarynu, wymieszać. Posypać każdego fileta mieszanką. Ułożyć kurczaka w naczyniu do gotowania na parze. Odstawić.

Krok 3 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia na plasterki. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku i 80g cebuli wkładając do otworu w pokrywie i w razie potrzeby popychać popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki zgarnąć pieczarki ze ścianek dzbanka, dodać 25 g oleju. Założyć mieszadło. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura – 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę ze ścianek, dodać 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, wlać 500 g wody, dodać 2 liście laurowe, 3 kulki ziela  angielskiego. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 6 – W miseczce wymieszać 25 g mąki pszennej ze 100 g śmietanki 18%.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka z pieczarkami, wlać śmietanę z mąką, wsypać 0,5 pęczka posiekanej świeżej natki pietruszki. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 8 – Zdjąć naczynie i odstawić.

Krok 9 – Do naczynia miksującego nr 2 wlać 1 litr wody, zamknąć pojemnikiem z filetami z kurczaka, przykryć pokrywą. Gotować na parze – czas 20 minut (gotowanie na parze).

Krok 10 – Zdjąć pojemnik, mięso kurczaka wyłożyć na talerze, polać sosem pieczarkowym. Podawać np. z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dutka

Czy sos zawsze wychodzi taki rzadki? Robię już któryś z przepisu wbudowanego i zawsze taki sam woda

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przetestujemy przepis jeszcze raz i skorygujemy w razie potrzeby. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

SzymekMPM

Szkoda, że przepis jest opisany jako przeznaczony do MRK-28 i nie mam go w swoim MRK-18. Zrobiłem go bez problemu używając ustawień własnych. Wystarczy sos po prostu gdzieś przelać, umyć naczynie i gotować na parze;) Sam przepis – petarda;)

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis będzie dodany do MRK-18. Świetnie Pan sobie poradził z przepisem. Super! Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy