Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Filet z kurczaka na parze w sosie pieczarkowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
50 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 600 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu suszonego
  • 20 g octu jabłkowego
  • 25 g oleju
  • 150 g pieczarek
  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g soli (2 łyżeczki)
  • 1 litr wody
  • 500 g wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela  angielskiego
  • 25 g mąki pszennej rozmieszanej
  • 100 g śmietanki 18%
  • 0,5 pęczka posiekanej świeżej natki pietruszki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 150 g pieczarek  umyć, większe pokroić na mniejsze kawałki, 2 ząbki czosnku i 80 g cebuli obrać, cebule przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić po skosie w plastry ok 1,5 cm grubości, włożyć do miski. Dodać 20 g octu jabłkowego, wymieszać z kurczakiem. W miseczce zmieszać przyprawy: 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki  rozmarynu, wymieszać. Posypać każdego fileta mieszanką. Ułożyć kurczaka w naczyniu do gotowania na parze. Odstawić.

Krok 3 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia na plasterki. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku i 80g cebuli wkładając do otworu w pokrywie i w razie potrzeby popychać popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki zgarnąć pieczarki ze ścianek dzbanka, dodać 25 g oleju. Założyć mieszadło. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura – 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę ze ścianek, dodać 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, wlać 500 g wody, dodać 2 liście laurowe, 3 kulki ziela  angielskiego. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 6 – W miseczce wymieszać 25 g mąki pszennej ze 100 g śmietanki 18%.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka z pieczarkami, wlać śmietanę z mąką, wsypać 0,5 pęczka posiekanej świeżej natki pietruszki. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 8 – Zdjąć naczynie i odstawić.

Krok 9 – Do naczynia miksującego nr 2 wlać 1 litr wody, zamknąć pojemnikiem z filetami z kurczaka, przykryć pokrywą. Gotować na parze – czas 20 minut (gotowanie na parze).

Krok 10 – Zdjąć pojemnik, mięso kurczaka wyłożyć na talerze, polać sosem pieczarkowym. Podawać np. z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dutka

Czy sos zawsze wychodzi taki rzadki? Robię już któryś z przepisu wbudowanego i zawsze taki sam woda

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przetestujemy przepis jeszcze raz i skorygujemy w razie potrzeby. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

SzymekMPM

Szkoda, że przepis jest opisany jako przeznaczony do MRK-28 i nie mam go w swoim MRK-18. Zrobiłem go bez problemu używając ustawień własnych. Wystarczy sos po prostu gdzieś przelać, umyć naczynie i gotować na parze;) Sam przepis – petarda;)

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis będzie dodany do MRK-18. Świetnie Pan sobie poradził z przepisem. Super! Pozdrawiamy serdecznie 🙂

natalenka1987

Potwierdzam slowa Pana Szymka. Rowniez wyprobowalam w 18tce. Super, bardzo smaczny przepis 🙂 Aby skrocic czas przygotowania mozna zmienic kolejnosc i krok 2 przestawic w okolicach kroku 4 – 5 i przygotowac mięsko podczas gotowania sosu.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz 🙂

Elizka94

Bardzo dobre 😀. Zrobiłam w MPM-18 🙂

joanna.szustakiewicz

Super 🙂

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy