Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Filet z kurczaka na parze w sosie pieczarkowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
50 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 600 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu suszonego
  • 20 g octu jabłkowego
  • 25 g oleju
  • 150 g pieczarek
  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g soli (2 łyżeczki)
  • 1 litr wody
  • 500 g wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela  angielskiego
  • 25 g mąki pszennej rozmieszanej
  • 100 g śmietanki 18%
  • 0,5 pęczka posiekanej świeżej natki pietruszki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 150 g pieczarek  umyć, większe pokroić na mniejsze kawałki, 2 ząbki czosnku i 80 g cebuli obrać, cebule przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić po skosie w plastry ok 1,5 cm grubości, włożyć do miski. Dodać 20 g octu jabłkowego, wymieszać z kurczakiem. W miseczce zmieszać przyprawy: 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki  rozmarynu, wymieszać. Posypać każdego fileta mieszanką. Ułożyć kurczaka w naczyniu do gotowania na parze. Odstawić.

Krok 3 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia na plasterki. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku i 80g cebuli wkładając do otworu w pokrywie i w razie potrzeby popychać popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki zgarnąć pieczarki ze ścianek dzbanka, dodać 25 g oleju. Założyć mieszadło. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura – 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę ze ścianek, dodać 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, wlać 500 g wody, dodać 2 liście laurowe, 3 kulki ziela  angielskiego. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 6 – W miseczce wymieszać 25 g mąki pszennej ze 100 g śmietanki 18%.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka z pieczarkami, wlać śmietanę z mąką, wsypać 0,5 pęczka posiekanej świeżej natki pietruszki. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 8 – Zdjąć naczynie i odstawić.

Krok 9 – Do naczynia miksującego nr 2 wlać 1 litr wody, zamknąć pojemnikiem z filetami z kurczaka, przykryć pokrywą. Gotować na parze – czas 20 minut (gotowanie na parze).

Krok 10 – Zdjąć pojemnik, mięso kurczaka wyłożyć na talerze, polać sosem pieczarkowym. Podawać np. z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.

Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anka Dutka

Czy sos zawsze wychodzi taki rzadki? Robię już któryś z przepisu wbudowanego i zawsze taki sam woda

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przetestujemy przepis jeszcze raz i skorygujemy w razie potrzeby. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

SzymekMPM

Szkoda, że przepis jest opisany jako przeznaczony do MRK-28 i nie mam go w swoim MRK-18. Zrobiłem go bez problemu używając ustawień własnych. Wystarczy sos po prostu gdzieś przelać, umyć naczynie i gotować na parze;) Sam przepis – petarda;)

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis będzie dodany do MRK-18. Świetnie Pan sobie poradził z przepisem. Super! Pozdrawiamy serdecznie 🙂

natalenka1987

Potwierdzam slowa Pana Szymka. Rowniez wyprobowalam w 18tce. Super, bardzo smaczny przepis 🙂 Aby skrocic czas przygotowania mozna zmienic kolejnosc i krok 2 przestawic w okolicach kroku 4 – 5 i przygotowac mięsko podczas gotowania sosu.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz 🙂

Elizka94

Bardzo dobre 😀. Zrobiłam w MPM-18 🙂

joanna.szustakiewicz

Super 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek