Krok 1 – 150 g pieczarek umyć, większe pokroić na mniejsze kawałki, 2 ząbki czosnku i 80 g cebuli obrać, cebule przekroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 – Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić po skosie w plastry ok 1,5 cm grubości, włożyć do miski. Dodać 20 g octu jabłkowego, wymieszać z kurczakiem. W miseczce zmieszać przyprawy: 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki rozmarynu, wymieszać. Posypać każdego fileta mieszanką. Ułożyć kurczaka w naczyniu do gotowania na parze. Odstawić.
Krok 3 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia na plasterki. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku i 80g cebuli wkładając do otworu w pokrywie i w razie potrzeby popychać popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 5.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki zgarnąć pieczarki ze ścianek dzbanka, dodać 25 g oleju. Założyć mieszadło. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura – 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę ze ścianek, dodać 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, wlać 500 g wody, dodać 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 6 – W miseczce wymieszać 25 g mąki pszennej ze 100 g śmietanki 18%.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka z pieczarkami, wlać śmietanę z mąką, wsypać 0,5 pęczka posiekanej świeżej natki pietruszki. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Krok 8 – Zdjąć naczynie i odstawić.
Krok 9 – Do naczynia miksującego nr 2 wlać 1 litr wody, zamknąć pojemnikiem z filetami z kurczaka, przykryć pokrywą. Gotować na parze – czas 20 minut (gotowanie na parze).
Krok 10 – Zdjąć pojemnik, mięso kurczaka wyłożyć na talerze, polać sosem pieczarkowym. Podawać np. z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.
Czy sos zawsze wychodzi taki rzadki? Robię już któryś z przepisu wbudowanego i zawsze taki sam woda
Dziękujemy za komentarz. Przetestujemy przepis jeszcze raz i skorygujemy w razie potrzeby. Pozdrawiamy serdecznie 🙂
Szkoda, że przepis jest opisany jako przeznaczony do MRK-28 i nie mam go w swoim MRK-18. Zrobiłem go bez problemu używając ustawień własnych. Wystarczy sos po prostu gdzieś przelać, umyć naczynie i gotować na parze;) Sam przepis – petarda;)
Dziękujemy za komentarz. Przepis będzie dodany do MRK-18. Świetnie Pan sobie poradził z przepisem. Super! Pozdrawiamy serdecznie 🙂
Potwierdzam slowa Pana Szymka. Rowniez wyprobowalam w 18tce. Super, bardzo smaczny przepis 🙂 Aby skrocic czas przygotowania mozna zmienic kolejnosc i krok 2 przestawic w okolicach kroku 4 – 5 i przygotowac mięsko podczas gotowania sosu.
Dziękujemy za komentarz 🙂
Bardzo dobre 😀. Zrobiłam w MPM-18 🙂
Super 🙂