Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Curry z batatami i wędzonym tofu

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 500 g batatów
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 180 g wędzonego tofu
  • 100 g cebuli
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Świeży imbir (kawałek ok 1,5cm)
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 3-4 g świeżej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki kolendry w ziarnach
  • 0,5 łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
  • Świeża kolendra do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować  produkty: Bataty obrać, pokroić w kostkę ok  1,5cm, włożyć je do koszyczka do gotowania. Cebulę, imbir  i czosnek obrać, cebulę obrać i przekroić na 4 mniejsze części, chilli oczyścić z nasion, pokroić w paski. Tofu pokroić w niedużą kostkę.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, włożyć koszyczek z batatami, zamknąć pokrywą dzbanka.  Gotować  – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z batatami. Wylać wodę z dzbanka, umyć go i osuszyć.

Krok 4 – Do naczynia miksującego włożyć nóż, cebulę, czosnek, imbir i chilli. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę. Za pomocą łopatki zebrać warzywa ze ścian naczynia. Dodać 2 łyżki oliwy i wszystkie przyprawy. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 115˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do naczynia wlać mleko kokosowe i pomidory. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować sos – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do sosu włożyć bataty, ciecierzycę i tofu. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 2, obroty wsteczne.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, curry przełożyć na talerze. Podawać gorące, posypane posiekaną kolendrą.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy