Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Crumble owsiane z owocami/ Owoce pod owsianą kruszonką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6-8
Czas pieczenia:
25-40 min + 10 min studzenie
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

100 g płatków owsianych błyskawicznych

100 g mąki pszennej tortowej

100 g drobnego cukru

100 g masła (w temperaturze pokojowej ale niezbyt miękkie)

50 g łuskanych orzechów włoskich lub blanszowanych migdałów

450 – 500 g jabłek

400 g truskawek

200 g malin

Miękkie masło do wysmarowania formy do pieczenia

(owoce oprócz jabłek mogą być mrożone)

Potrzebna będzie szczelna okrągła forma do tarty lub naczynie do zapiekania średnicy ok 26cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Wskazówki – Można stosować dowolne owoce, np. tylko jabłka,  tylko truskawki, wiśnie bez pestek, śliwki lub inne mieszane. Można stosować owoce mrożone, które po wyjęciu z zamrażarki trzeba pozostawić w temp. pokojowej na ok 15 min.

Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika owoce są bardzo gorące! Ciasto należy pozostawić na kilka/kilkanaście minut do przestudzenia.

Przygotowanie:

Krok 1 – Piekarnik rozgrzać do temp 180˚C.

Krok 2 – Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na kawałki ok 2-3 cm, ułożyć na cały spód formy do pieczenia wysmarowanej masłem.

Krok 3 – Truskawki umyć, oderwać szypułki. Większe truskawki przekroić na pół, ułożyć równomiernie na jabłka. Jabłka i truskawki posypać malinami.

Krok4 – Do naczynia miksującego założyć nóż.

Krok 5 – Włożyć 100 g masła pokrojonego na kilka kawałków oraz 100 g płatków owsianych, 100 g mąki pszennej tortowej, 100 g cukru i 50 g orzechów włoskich łuskanych lub blanszowanych migdałów. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać kruszonkę – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Kruszonkę wyłożyć na owoce tak, aby przykryła całą powierzchnię owoców.

Krok 7 – Naczynie z owocami i kruszonką wstawić go piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec przez ok. 35 -40 min aż kruszonka będzie rumiana. Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 10 minut, podawać na ciepło lub ostudzić i podawać zimne.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy