Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Crumble owsiane z owocami/ Owoce pod owsianą kruszonką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6-8
Czas pieczenia:
25-40 min + 10 min studzenie
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

100 g płatków owsianych błyskawicznych

100 g mąki pszennej tortowej

100 g drobnego cukru

100 g masła (w temperaturze pokojowej ale niezbyt miękkie)

50 g łuskanych orzechów włoskich lub blanszowanych migdałów

450 – 500 g jabłek

400 g truskawek

200 g malin

Miękkie masło do wysmarowania formy do pieczenia

(owoce oprócz jabłek mogą być mrożone)

Potrzebna będzie szczelna okrągła forma do tarty lub naczynie do zapiekania średnicy ok 26cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Wskazówki – Można stosować dowolne owoce, np. tylko jabłka,  tylko truskawki, wiśnie bez pestek, śliwki lub inne mieszane. Można stosować owoce mrożone, które po wyjęciu z zamrażarki trzeba pozostawić w temp. pokojowej na ok 15 min.

Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika owoce są bardzo gorące! Ciasto należy pozostawić na kilka/kilkanaście minut do przestudzenia.

Przygotowanie:

Krok 1 – Piekarnik rozgrzać do temp 180˚C.

Krok 2 – Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na kawałki ok 2-3 cm, ułożyć na cały spód formy do pieczenia wysmarowanej masłem.

Krok 3 – Truskawki umyć, oderwać szypułki. Większe truskawki przekroić na pół, ułożyć równomiernie na jabłka. Jabłka i truskawki posypać malinami.

Krok4 – Do naczynia miksującego założyć nóż.

Krok 5 – Włożyć 100 g masła pokrojonego na kilka kawałków oraz 100 g płatków owsianych, 100 g mąki pszennej tortowej, 100 g cukru i 50 g orzechów włoskich łuskanych lub blanszowanych migdałów. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać kruszonkę – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Kruszonkę wyłożyć na owoce tak, aby przykryła całą powierzchnię owoców.

Krok 7 – Naczynie z owocami i kruszonką wstawić go piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec przez ok. 35 -40 min aż kruszonka będzie rumiana. Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 10 minut, podawać na ciepło lub ostudzić i podawać zimne.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado