Składniki:
100 g płatków owsianych błyskawicznych
100 g mąki pszennej tortowej
100 g drobnego cukru
100 g masła (w temperaturze pokojowej ale niezbyt miękkie)
50 g łuskanych orzechów włoskich lub blanszowanych migdałów
450 – 500 g jabłek
400 g truskawek
200 g malin
Miękkie masło do wysmarowania formy do pieczenia
(owoce oprócz jabłek mogą być mrożone)
Potrzebna będzie szczelna okrągła forma do tarty lub naczynie do zapiekania średnicy ok 26cm.
Wskazówki:
Wskazówki – Można stosować dowolne owoce, np. tylko jabłka, tylko truskawki, wiśnie bez pestek, śliwki lub inne mieszane. Można stosować owoce mrożone, które po wyjęciu z zamrażarki trzeba pozostawić w temp. pokojowej na ok 15 min.
Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika owoce są bardzo gorące! Ciasto należy pozostawić na kilka/kilkanaście minut do przestudzenia.
Przygotowanie:
Krok 1 – Piekarnik rozgrzać do temp 180˚C.
Krok 2 – Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na kawałki ok 2-3 cm, ułożyć na cały spód formy do pieczenia wysmarowanej masłem.
Krok 3 – Truskawki umyć, oderwać szypułki. Większe truskawki przekroić na pół, ułożyć równomiernie na jabłka. Jabłka i truskawki posypać malinami.
Krok4 – Do naczynia miksującego założyć nóż.
Krok 5 – Włożyć 100 g masła pokrojonego na kilka kawałków oraz 100 g płatków owsianych, 100 g mąki pszennej tortowej, 100 g cukru i 50 g orzechów włoskich łuskanych lub blanszowanych migdałów. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać kruszonkę – czas 30 sekund, prędkość 4.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Kruszonkę wyłożyć na owoce tak, aby przykryła całą powierzchnię owoców.
Krok 7 – Naczynie z owocami i kruszonką wstawić go piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec przez ok. 35 -40 min aż kruszonka będzie rumiana. Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 10 minut, podawać na ciepło lub ostudzić i podawać zimne.