Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasteczka z czerwonej fasoli

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
9-10
Czas gotowania:
20-25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli (420 g z zalewą / 240 g bez zalewy)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 3 kopiate łyżki masła orzechowego
  • 55 g (1/4 szklanki) wody
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
  • 1 łyżka prażonych orzechów laskowych
  • szczypta cynamonu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Czas pieczenia zależny jest od piekarnika.

Ciastka po upieczeniu będą miękkie, jednak po przestudzeniu staną się twardsze.

Ciastka w środku będą wilgotne.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić nóż.

Krok 2 – Włożyć 240 g odlanej z zalewy czerwonej fasoli, wsypać 2 płaskie łyżki ciemnego kakao, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę cynamonu.

Krok 3 – Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.

Krok 4 – Zmiksować na gładką masę – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Zdjąć pokrywę, łopatką zgarnąć masę ze ścianek naczynia miksującego.

Krok 6 – Do masy dodać 3 kopiaste łyżki masła orzechowego, wlać 55 g wody.

Krok 7 – Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.

Krok 8 – Ponownie zmiksować masę – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Zdjąć pokrywę. Łopatką zgarnąć masę ze ścianek naczynia miksującego.

Krok 10 – Wsypać 4 łyżki ksylitolu, 1 łyżkę ziaren siemienia lnianego i 1 łyżkę prażonych orzechów laskowych.

Krok 11 – Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować całość – czas 30 sekund, prędkość 7.

Krok 12 – Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż.

Krok 13 – Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przy pomocy łyżki nakładać porcję ciasta (1 łyżka ciasta na 1 ciastko), masę lekko spłaszczyć łyżką, nadając ciastkom okrągły kształt. Ciastka układać z niedużym odstępem między sobą, podczas pieczenia ciastka urosną minimalnie i zachowują nadany im kształt.

Krok 14 – Piekarnik nagrzać do 170’C, do nagrzanego piekarnika włożyć blachę z ciastkami, piec przez 20-25 minut.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy