Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasteczka dyniowo marchewkowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
30
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 230 g płatków owsianych
  • 150 g dyni bez skóry i pestek
  • 1 duży, dojrzały banan (ok. 130 g)
  • 130 g jabłka (1szt)
  • 80 g marchwi
  • 20 g miodu (1 łyżka)
  • 50 g żurawiny kandyzowanej
  • 30 g rodzynek
  • 40 g orzechów włoskich łuskanych
  • sok z 0,5 cytryny
  • szczypta drobnej soli

Potrzebna będzie prostokątna blacha wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: 150 g miąższu dyni pokroić na kawałki ok. 2 cm. 80 g marchwi obrać, pokroić na kawałki ok. 2cm, jabłko obrać, przekroić na 4 części, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Dużego banana obrać ze skóry, pokroić na kawałki ok. 2cm.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 40 g orzechów włoskich łuskanych. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, dodać pokrojone na kawałki 150 g dyni, 80 g marchwi i pokrojone jabłko. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać marchew ze ścian naczynia, dodać 230 g płatków owsianych, 1 pokrojonego banana, 1 pełną łyżkę miodu, sok z połowy cytryny, wsypać 50 g żurawiny, 30 g rodzynek. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, zebrać masę ze ścianek dzbanka, zamknąć pokrywę i dalej mieszać – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, masę przełożyć do miski, wstawić do lodówki na ok. 1 godz.

Krok 7 – Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko ugniatać i spłaszczać dłońmi. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180˚C przez ok. 20-25 minut aż lekko zbrązowieją.

Krok 8 – Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Udostępnij:
4.3 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska