Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasteczka dyniowo marchewkowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
30
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 230 g płatków owsianych
  • 150 g dyni bez skóry i pestek
  • 1 duży, dojrzały banan (ok. 130 g)
  • 130 g jabłka (1szt)
  • 80 g marchwi
  • 20 g miodu (1 łyżka)
  • 50 g żurawiny kandyzowanej
  • 30 g rodzynek
  • 40 g orzechów włoskich łuskanych
  • sok z 0,5 cytryny
  • szczypta drobnej soli

Potrzebna będzie prostokątna blacha wyłożona papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: 150 g miąższu dyni pokroić na kawałki ok. 2 cm. 80 g marchwi obrać, pokroić na kawałki ok. 2cm, jabłko obrać, przekroić na 4 części, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Dużego banana obrać ze skóry, pokroić na kawałki ok. 2cm.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 40 g orzechów włoskich łuskanych. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, dodać pokrojone na kawałki 150 g dyni, 80 g marchwi i pokrojone jabłko. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać marchew ze ścian naczynia, dodać 230 g płatków owsianych, 1 pokrojonego banana, 1 pełną łyżkę miodu, sok z połowy cytryny, wsypać 50 g żurawiny, 30 g rodzynek. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, zebrać masę ze ścianek dzbanka, zamknąć pokrywę i dalej mieszać – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, masę przełożyć do miski, wstawić do lodówki na ok. 1 godz.

Krok 7 – Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko ugniatać i spłaszczać dłońmi. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180˚C przez ok. 20-25 minut aż lekko zbrązowieją.

Krok 8 – Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy