Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chilli con carne

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
50 minut
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
45minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 1 puszka (400 g) fasolki czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 180 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g oleju
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 180 g cebuli i 3 ząbki czosnku obrać, zawartość 1 puszki fasoli czerwonej i 1 puszki kukurydzy osączyć z zalewy. Kawałek papryczki chili oczyścić z nasion.
  2. W dzbanku umieścić nóż, włożyć 3 obrane ząbki czosnku i papryczkę chili pokrojoną na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.
  3. Otworzyć pokrywę, włożyć 180 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.
  4. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 30 g oleju do smażenia, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę, do dzbanka włożyć 500 g mięsa wołowego mielonego, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę kurkumy mielonej, 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego i 4 goździki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, poddusić mięso – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka, do mięsa dodać 400 g pomidorów krojonych z puszki oraz 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę, do mięsa dodać osączoną z zalewy fasolkę czerwoną i kukurydzę. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą mieloną. Podawać w miseczkach z dodatkiem nachos lub pieczywa.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lenert

właśnie kolejny przepis sprawdzam w moim SAM COOK PSC-11 🙂 fajnie się w tym robi, sporo sie ubogaciła nasza kuchnia od czasu robota

KasiaI

Bardzo dobry przepis ale po pierwszym razie już nie dodaję cynamonu i goździków bo jakoś tak nam nie podchodzą 😉

Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek