Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chilli con carne

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
50 minut
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
45minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 1 puszka (400 g) fasolki czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 180 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g oleju
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 180 g cebuli i 3 ząbki czosnku obrać, zawartość 1 puszki fasoli czerwonej i 1 puszki kukurydzy osączyć z zalewy. Kawałek papryczki chili oczyścić z nasion.
  2. W dzbanku umieścić nóż, włożyć 3 obrane ząbki czosnku i papryczkę chili pokrojoną na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.
  3. Otworzyć pokrywę, włożyć 180 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.
  4. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 30 g oleju do smażenia, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę, do dzbanka włożyć 500 g mięsa wołowego mielonego, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę kurkumy mielonej, 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego i 4 goździki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, poddusić mięso – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka, do mięsa dodać 400 g pomidorów krojonych z puszki oraz 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę, do mięsa dodać osączoną z zalewy fasolkę czerwoną i kukurydzę. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą mieloną. Podawać w miseczkach z dodatkiem nachos lub pieczywa.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lenert

właśnie kolejny przepis sprawdzam w moim SAM COOK PSC-11 🙂 fajnie się w tym robi, sporo sie ubogaciła nasza kuchnia od czasu robota

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy