Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chilli con carne

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
50 minut
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
45minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 1 puszka (400 g) fasolki czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 180 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g oleju
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 180 g cebuli i 3 ząbki czosnku obrać, zawartość 1 puszki fasoli czerwonej i 1 puszki kukurydzy osączyć z zalewy. Kawałek papryczki chili oczyścić z nasion.
  2. W dzbanku umieścić nóż, włożyć 3 obrane ząbki czosnku i papryczkę chili pokrojoną na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.
  3. Otworzyć pokrywę, włożyć 180 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.
  4. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 30 g oleju do smażenia, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę, do dzbanka włożyć 500 g mięsa wołowego mielonego, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę kurkumy mielonej, 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego i 4 goździki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, poddusić mięso – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka, do mięsa dodać 400 g pomidorów krojonych z puszki oraz 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę, do mięsa dodać osączoną z zalewy fasolkę czerwoną i kukurydzę. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą mieloną. Podawać w miseczkach z dodatkiem nachos lub pieczywa.
Udostępnij:
4 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lenert

właśnie kolejny przepis sprawdzam w moim SAM COOK PSC-11 🙂 fajnie się w tym robi, sporo sie ubogaciła nasza kuchnia od czasu robota

KasiaI

Bardzo dobry przepis ale po pierwszym razie już nie dodaję cynamonu i goździków bo jakoś tak nam nie podchodzą 😉

Andzia74

Zrobiłam, robót icook mrk-38, ogólnie ok, chociaż mój smak mówi ciut więcej soli, odrobina więcej ostrości i mniej goździków ale to kwestia indywidualnych upodobań. Polecam

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek