Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Burgery rybne

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas pieczenia:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 300 g filetów z dorsza
  • 30 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 50 g gęstej śmietany
  • 200 g cebuli czerwonej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 4 plastry żółtego sera topionego
  • 20 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 g gęstego majonezu
  • 60 g ostrego ketchupu
  • papryka chilli mielona do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
  • 4 bułki do burgerów ( lub dowolnie – kajzerki, bułki wieloziarniste)
  • kilka liści sałaty masłowej lub lodowej
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Burgery podawać gorące. Dla stabilizacji, przed podaniem można je przekuć drewnianą szpilą do szaszłyków.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: filet z dorsza umyć, za pomocą ostrego noża zdjąć z niego skórę, pokroić na kawałki ok. 2 cm. Por pokroić na kawałki ok. 2 cm, natkę pietruszki posiekać. Cebule obrać, każdą przekroić na 4 części.

Krok 2 – Przygotować sos: W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć majonez, ketchup, sok z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i papryki chilli. Wymieszać sos – czas 10 sekund, prędkość 3.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć sos do innego naczynia. Umyć dzbanek i nóż.

Krok 4 – W naczyniu miksującym założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić cebulę,  w miarę konieczności popychając ją popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę tarczy, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć cebulę na bok, założyć nóż. Do cebuli dodać masło, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 7 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Przez otwór w pokrywie dzbanka dodać ocet i miód, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć doprawioną cebulę do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć por, zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć por ze ścian naczynia. Dodać oliwę, zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką. Podsmażyć por – temperatura 120˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do pora dodać mięso dorsza, bułkę tartą, jajo i białko, śmietanę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, spróbować masę rybną, ewentualnie doprawić. Za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Podzielić na 4 części, dłońmi formować okrągłe burgery. Smażyć z obydwu stron po ok. 7 minut na złoty kolor na średnio gorącym oleju. Burgery przełożyć na talerz. Na tej samej patelni, bez mycia, podsmażyć plastry boczku, z każdej strony ok. 2 minuty. Boczek przełożyć na talerz. Patelnię przetrzeć papierem, usunąć zanieczyszczenia. Wlać niewielką ilość oleju, krótko podsmażyć połówki bułek ( od płaskiej strony).

Krok 11 – Połówki bułek posmarować sosem, ułożyć sałatę, duszoną cebulę, burgery rybne, ser, boczek, ponownie sos i sałatę. Przykryć drugimi połówkami bułek.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado