Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Budyń jaglany czekoladowy wegański

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 500 g mleka (napoju) migdałowego
  • 100 g suchej kaszy jaglanej (250 g ugotowanej)
  • 1 płaska łyżka soli do gotowania kaszy
  • 80 g daktyli bez pestek
  • 25 g (1 łyżka) ciemnego kakao
  • 1 mały, dojrzały banan (po obraniu ok. 100 g)
  • 1, 2 l wody
  • 250 g wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do dzbanka nr 1 wlać 250 g wody, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, zagotować – temperatura 100˚C,czas 5 minut.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do wrzątku włożyć 80 g daktyli bez pestek, zdjąć dzbanek, odstawić na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie odcedzić daktyle.

Krok 3 – 100 g kaszy jaglanej wsypać do koszyczka, przelać wrzątkiem z czajnika.

Krok 4 – Do naczynia miksującego nr 2 wlać 1,2 litra wody, wsypać 1 płaską łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zagotować wodę – temperatura 100oC, czas 10 minut.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować kaszę – temperatura 100oC, czas 12 minut.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z kaszą. Wodę wylać, dzbanek opłukać i osuszyć.

Krok 7 – Do dzbanka nr 1 włożyć mieszadło, wlać 500 g mleka (napoju migdałowego), włożyć namoczone wcześniej daktyle, 1 obranego, pokrojonego na mniejsze kawałki banana, ugotowaną kaszę jaglaną (ok. 250 g), 1 łyżkę ciemnego kakao. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować budyń – temperatura 90oC, czas 10 minut.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć mieszadło, włożyć nóż. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować budyń – czas 15 sekund, prędkość 8.

Krok 9 – Zmiksować ponownie – czas 15 sekund, prędkość 10.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, łopatką zabrać budyń ze ścian naczynia, wyjąć nóż, wyporcjować budyń do miseczek.

Krok 11 – Podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem świeżych owoców.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy