Krok 1 – Do dzbanka nr 1 wlać 250 g wody, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, zagotować – temperatura 100˚C,czas 5 minut.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do wrzątku włożyć 80 g daktyli bez pestek, zdjąć dzbanek, odstawić na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie odcedzić daktyle.
Krok 3 – 100 g kaszy jaglanej wsypać do koszyczka, przelać wrzątkiem z czajnika.
Krok 4 – Do naczynia miksującego nr 2 wlać 1,2 litra wody, wsypać 1 płaską łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zagotować wodę – temperatura 100oC, czas 10 minut.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować kaszę – temperatura 100oC, czas 12 minut.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z kaszą. Wodę wylać, dzbanek opłukać i osuszyć.
Krok 7 – Do dzbanka nr 1 włożyć mieszadło, wlać 500 g mleka (napoju migdałowego), włożyć namoczone wcześniej daktyle, 1 obranego, pokrojonego na mniejsze kawałki banana, ugotowaną kaszę jaglaną (ok. 250 g), 1 łyżkę ciemnego kakao. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować budyń – temperatura 90oC, czas 10 minut.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć mieszadło, włożyć nóż. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować budyń – czas 15 sekund, prędkość 8.
Krok 9 – Zmiksować ponownie – czas 15 sekund, prędkość 10.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, łopatką zabrać budyń ze ścian naczynia, wyjąć nóż, wyporcjować budyń do miseczek.
Krok 11 – Podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem świeżych owoców.