Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bób na sposób włoski

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 450 g młodego bobu (lub mrożonego)
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 5 szt dużych, suszonych pomidorów z oleju (ok 60g)
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka soli + szczypta
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 miarki wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Bób można podawać jako samodzielne danie, np. z bagietką lub jako dodatek warzywny do dań głównych.

Młodego bobu nie trzeba obierać ze skórki. Jeśli bób jest duży, starszy, można go obrać.

Bób mrożony należy wsypać do koszyczka i gotować 2-3 minuty dłużej.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: bób jeśli mrożony – rozmrozić, opłukać, wsypać do koszyczka do gotowania. Cebule obrać, przekroić na mniejsze części, czosnek obrać.

Krok 2 – Do dzbanka wlać 1,8 litra wody, wsypać sól (1 łyżka). Zamknąć pokrywą z zamkniętą zaślepką, zagotować – funkcja Gotowanie (ok 10 min).

Krok 3 – Do gorącej wody włożyć koszyczek z bobem, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut.

Krok 4 – Otworzyć naczynie, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z bobem, przełożyć bób do innego naczynia. Z dzbanka wylać wodę, opłukać go i osuszyć.

Krok 5 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć suszone pomidory i liście bazylii, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć pomidory do innego naczynia. Do naczynia z nożem włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę i czosnek ze ścian naczynia. Dodać oliwę, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć – temperatura 115˚C, czas 4 minuty, prędkość 2, obroty wsteczne.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Do cebuli dodać wodę, suszone pomidory z bazylią i bób, dodać pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut, obroty 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, potrawę przełożyć na talerze.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką