Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bób na sposób włoski

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 450 g młodego bobu (lub mrożonego)
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 5 szt dużych, suszonych pomidorów z oleju (ok 60g)
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka soli + szczypta
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 miarki wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Bób można podawać jako samodzielne danie, np. z bagietką lub jako dodatek warzywny do dań głównych.

Młodego bobu nie trzeba obierać ze skórki. Jeśli bób jest duży, starszy, można go obrać.

Bób mrożony należy wsypać do koszyczka i gotować 2-3 minuty dłużej.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: bób jeśli mrożony – rozmrozić, opłukać, wsypać do koszyczka do gotowania. Cebule obrać, przekroić na mniejsze części, czosnek obrać.

Krok 2 – Do dzbanka wlać 1,8 litra wody, wsypać sól (1 łyżka). Zamknąć pokrywą z zamkniętą zaślepką, zagotować – funkcja Gotowanie (ok 10 min).

Krok 3 – Do gorącej wody włożyć koszyczek z bobem, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut.

Krok 4 – Otworzyć naczynie, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z bobem, przełożyć bób do innego naczynia. Z dzbanka wylać wodę, opłukać go i osuszyć.

Krok 5 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć suszone pomidory i liście bazylii, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć pomidory do innego naczynia. Do naczynia z nożem włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę i czosnek ze ścian naczynia. Dodać oliwę, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć – temperatura 115˚C, czas 4 minuty, prędkość 2, obroty wsteczne.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Do cebuli dodać wodę, suszone pomidory z bazylią i bób, dodać pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut, obroty 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, potrawę przełożyć na talerze.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy