Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bigos z mięsem i grzybami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

700 g kapusty kiszonej (najlepiej z marchwią)

250 g mięsa wieprzowego (z łopatki, szynki wieprzowej)

100 g chudego boczku wędzonego bez skóry

150 g cebuli

30 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego

15 g suszonych grzybów ( podgrzybek, borowik)

100 g śliwek kandyzowanych

2 liście laurowe

4 szt ziela angielskiego

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej wędzonej

1 czubata łyżka majeranku

800 ml wody

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Mocz grzyby przez 30 min.

Przygotowanie:
  1. Przygotować składniki: Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, spróbować – jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać zimną wodą i mocno odcisnąć. Kapustę kilka razy przekroić nożem na mniejsze kawałki (jeśli jest w drobniejszych kawałkach można pominąć).

Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Grzyby włożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia na ok 30 min. Po tym czasie odlać wodę.

Mięso pokroić na kawałki ok 1-1,5cm, boczek pokroić w niedużą kostkę (ok 0,5cm).

2. W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok 140 g obranej cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę – czas 5 sekund, prędkość 6.

3. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Do cebuli wlać 30 ml oleju (2 łyżki), zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

4. Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 100 g pokrojonego w kostkę boczku. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką Podsmażyć boczek z cebulą – temperatura 120˚C, czas 5 minut, prędkość

5. Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli z boczkiem dodać 250 g mięsa pokrojonego w kostkę. Zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką Podsmażyć mięso – temperatura 120˚C, czas 7 minut, prędkość 1.

6. Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli i mięsa dodać 700 g odciśniętej, pokrojonej kapusty kiszonej, dodać namoczone grzyby,  2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,  łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego i mielonej papryki wędzonej, Dodać  1 czubatą łyżkę majeranku, wlać 600ml wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 45 minut, prędkość 1.

7. Przez otwór w pokrywie dodać 100 g śliwek kandyzowanych, zamknąć zaślepkę, Wymieszać – 12 sekund, prędkość 3.

8. Dalej gotować razem – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 2.

9. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć bigos do innego naczynia. Danie podawać gorące.

Udostępnij:
3.9 9 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
marzanna1968m

Bigos bardzo dobry. Zamiast boczku dałam kiełbasę .Dodatkowo dodałam 50 g żurawiny i 40 g koncentratu pomidorowego. Trochę wydłużyłam czas gotowania o 10 min

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂 Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych.

Zobacz również
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado