Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bigos z mięsem i grzybami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

700 g kapusty kiszonej (najlepiej z marchwią)

250 g mięsa wieprzowego (z łopatki, szynki wieprzowej)

100 g chudego boczku wędzonego bez skóry

150 g cebuli

30 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego

15 g suszonych grzybów ( podgrzybek, borowik)

100 g śliwek kandyzowanych

2 liście laurowe

4 szt ziela angielskiego

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej wędzonej

1 czubata łyżka majeranku

800 ml wody

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Mocz grzyby przez 30 min.

Przygotowanie:
  1. Przygotować składniki: Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, spróbować – jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać zimną wodą i mocno odcisnąć. Kapustę kilka razy przekroić nożem na mniejsze kawałki (jeśli jest w drobniejszych kawałkach można pominąć).

Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Grzyby włożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia na ok 30 min. Po tym czasie odlać wodę.

Mięso pokroić na kawałki ok 1-1,5cm, boczek pokroić w niedużą kostkę (ok 0,5cm).

2. W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok 140 g obranej cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę – czas 5 sekund, prędkość 6.

3. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Do cebuli wlać 30 ml oleju (2 łyżki), zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

4. Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 100 g pokrojonego w kostkę boczku. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką Podsmażyć boczek z cebulą – temperatura 120˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

5. Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli z boczkiem dodać 250 g mięsa pokrojonego w kostkę. Zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką Podsmażyć mięso – temperatura 120˚C, czas 7 minut, prędkość 1.

6. Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli i mięsa dodać 700 g odciśniętej, pokrojonej kapusty kiszonej, dodać namoczone grzyby,  2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,  łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego i mielonej papryki wędzonej, Dodać  1 czubatą łyżkę majeranku, wlać 600ml wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 45 minut, prędkość 1.

7. Przez otwór w pokrywie dodać 100 g śliwek kandyzowanych, zamknąć zaślepkę, Wymieszać – 12 sekund, prędkość 3.

8. Dalej gotować razem – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 2.

9. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć bigos do innego naczynia. Danie podawać gorące.

Udostępnij:
4 14 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
marzanna1968m

Bigos bardzo dobry. Zamiast boczku dałam kiełbasę .Dodatkowo dodałam 50 g żurawiny i 40 g koncentratu pomidorowego. Trochę wydłużyłam czas gotowania o 10 min

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂 Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych.

Natalia

Pyszny! Zamiast boczku dalam resztki swojskiej szynki ze swiat. Polecam ten przepis

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super 🙂

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek