Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Bigos z mięsem i grzybami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

700 g kapusty kiszonej (najlepiej z marchwią)

250 g mięsa wieprzowego (z łopatki, szynki wieprzowej)

100 g chudego boczku wędzonego bez skóry

150 g cebuli

30 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego

15 g suszonych grzybów ( podgrzybek, borowik)

100 g śliwek kandyzowanych

2 liście laurowe

4 szt ziela angielskiego

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej wędzonej

1 czubata łyżka majeranku

800 ml wody

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Mocz grzyby przez 30 min.

Przygotowanie:
  1. Przygotować składniki: Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, spróbować – jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać zimną wodą i mocno odcisnąć. Kapustę kilka razy przekroić nożem na mniejsze kawałki (jeśli jest w drobniejszych kawałkach można pominąć).

Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Grzyby włożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia na ok 30 min. Po tym czasie odlać wodę.

Mięso pokroić na kawałki ok 1-1,5cm, boczek pokroić w niedużą kostkę (ok 0,5cm).

2. W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok 140 g obranej cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę – czas 5 sekund, prędkość 6.

3. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Do cebuli wlać 30 ml oleju (2 łyżki), zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

4. Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 100 g pokrojonego w kostkę boczku. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką Podsmażyć boczek z cebulą – temperatura 120˚C, czas 5 minut, prędkość

5. Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli z boczkiem dodać 250 g mięsa pokrojonego w kostkę. Zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką Podsmażyć mięso – temperatura 120˚C, czas 7 minut, prędkość 1.

6. Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli i mięsa dodać 700 g odciśniętej, pokrojonej kapusty kiszonej, dodać namoczone grzyby,  2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,  łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego i mielonej papryki wędzonej, Dodać  1 czubatą łyżkę majeranku, wlać 600ml wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 45 minut, prędkość 1.

7. Przez otwór w pokrywie dodać 100 g śliwek kandyzowanych, zamknąć zaślepkę, Wymieszać – 12 sekund, prędkość 3.

8. Dalej gotować razem – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 2.

9. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć bigos do innego naczynia. Danie podawać gorące.

Udostępnij:
4.1 11 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
marzanna1968m

Bigos bardzo dobry. Zamiast boczku dałam kiełbasę .Dodatkowo dodałam 50 g żurawiny i 40 g koncentratu pomidorowego. Trochę wydłużyłam czas gotowania o 10 min

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂 Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych.

Natalia

Pyszny! Zamiast boczku dalam resztki swojskiej szynki ze swiat. Polecam ten przepis

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super 🙂

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy