Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Indyk w pomidorowym sosie curry

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 400 g mięsa z piersi indyka
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chilli
  • kawałek świeżego imbiru ok 1,5 cm
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka łagodnej pasty curry 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 20 g oleju
  • Świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 400 g mięsa z piersi indyka umyć, osuszyć, pokroić w kawałki ok 1,5 cm. 100 g cebuli i 3 ząbki czosnku obrać, kawałek papryczki chilli oczyścić z nasion, świeży imbir obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W dzbanku umieścić nóż, włożyć 3 obrane ząbki czosnku, kawałek papryczki chilli oraz kawałek imbiru pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.
  3. Otworzyć pokrywę, włożyć 100 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.
  4. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 20 g oleju do smażenia, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 400 g pomidorów krojonych z puszki oraz 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżkę łagodnej pasty curry, 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
  6. Po tym czasie zmiksować sos – czas 10 sekund, prędkość 8.
  7. Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać sos ze ścian naczynia. Do sosu włożyć 400 g pokrojonego na kawałki mięsa z piersi indyka. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą mieloną, curry. Podawać z ryżem lub z dodatkiem pieczywa, posypane posiekanymi listkami świeżej kolendry lub natką pietruszki.
Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Bardzo dobre miesko i sos. Super. Mam jednak kilka uwag dotyczących bledow w kolejnych krokach w robocie. Jesli nie używamy swiezego imbiru i pasty curry- imbir i curry zostaje pominiety w pozniejszym kroku nr 5. Nie ma informacji o zmianie na noz w momencie blendowania a nastepnie spowrotem na mieszadlo na potrzeby gotowania sosu juz z miesem. Czas smazenia cebuli za dlugi- wystarcza 3 minutki, po tym czasie dno garnka przypala sie. Tak czy inavzej goraco polecam! 🙂

Ala

Dałam całą małą pikantną papryczkę i danie wyszło pikantne. Mąż był zachwycony.

AgnieszkaNR

Danie super odniedawna ma termorobota tak że pierwsze takie danie robione przezemnie.
Ja skorzystałam z sosu nie dając mięsa z indyka zrobiłam klopsy mielone polecam przepis następnym razem zrobię z mięsem

Mena-m

Dzisiaj robiony bardzo smaczny sos i mięsko. Ale troche dluzej gotowałam bo bylo troche twarde.

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek