Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić nóż.
Krok 2 – Włożyć 240 g odlanej z zalewy czerwonej fasoli, wsypać 2 płaskie łyżki ciemnego kakao, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę cynamonu.
Krok 3 – Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.
Krok 4 – Zmiksować na gładką masę – czas 20 sekund, prędkość 6.
Krok 5 – Zdjąć pokrywę, łopatką zgarnąć masę ze ścianek naczynia miksującego.
Krok 6 – Do masy dodać 3 kopiaste łyżki masła orzechowego, wlać 55 g wody.
Krok 7 – Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.
Krok 8 – Ponownie zmiksować masę – czas 20 sekund, prędkość 6.
Krok 9 – Zdjąć pokrywę. Łopatką zgarnąć masę ze ścianek naczynia miksującego.
Krok 10 – Wsypać 4 łyżki ksylitolu, 1 łyżkę ziaren siemienia lnianego i 1 łyżkę prażonych orzechów laskowych.
Krok 11 – Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować całość – czas 30 sekund, prędkość 7.
Krok 12 – Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż.
Krok 13 – Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przy pomocy łyżki nakładać porcję ciasta (1 łyżka ciasta na 1 ciastko), masę lekko spłaszczyć łyżką, nadając ciastkom okrągły kształt. Ciastka układać z niedużym odstępem między sobą, podczas pieczenia ciastka urosną minimalnie i zachowują nadany im kształt.
Krok 14 – Piekarnik nagrzać do 170’C, do nagrzanego piekarnika włożyć blachę z ciastkami, piec przez 20-25 minut.