Przygotowanie:
Krok 1 – 200 g słonecznika włożyć do miski, zalać 0,5 litra wody, pozostawić do namoczenia na kilka godzin ( można na noc). Po namoczeniu osączyć na sitku.
Krok 2 – Obrać 2 ząbki czosnku. 1 pęczek natki pietruszki posiekać, 8 sztuk pomidorów suszonych osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Do dzbanka w łożyć namoczone wcześniej i osączone pestki słonecznika. Dodać 2 ząbki czosnku, pęczek posiekanej natki pietruszki, 8 pomidorów suszonych pokrojonych na mniejsze kawałki. Dodać 3 łyżki wody, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny oraz 1 płaską łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 6 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać masę ze ścian naczynia. Ponownie zamknąć pokrywę, zmiksować – czas 6 sekund, prędkość 7.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pastę do innego naczynia.