Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kurczak a’la Kentucky

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min.+ 2-3 godziny marynowanie kurczaka
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
5 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 litr oleju do smażenia

Panierka

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka drobnej soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • Szczypta ostrej papryki (do smaku)

Ciasto

  • 400 g wody
  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu (opcjonalnie)
  • 1 pełna łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Ok 1 litr oleju do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 500 g filetów z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na podłużne kawałki po ok. 30-40 g. Posypać solą i pieprzem, włożyć do miski.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż. Wsypać składniki panierki: 150 g mąki pszennej, 1 pełną łyżeczkę drobnej soli, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 0,5 łyżeczki curry, szczyptę ostrej papryki (do smaku). Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, panierkę przełożyć na głębszy talerz lub miseczkę.

Krok 4 – Przygotować ciasto: do naczynia miksującego z nożem wsypać 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczkę curry, 1 czubatą łyżeczkę suszonego majeranku, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, 1łyżeczkę suszonego estragonu (opcjonalnie), 1 pełną łyżeczka drobnej soli, 0,5 łyżeczki pieprzu.

Krok 5 – Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 8.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 240 g mąki pszennej, 120 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, wlać 400 g wody. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, ciasto wlać do miski z pokrojonym kurczakiem, dokładnie wymieszać, przykryć miskę i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 8 – Do niedużego garnka lub głębokiej patelni wlać 1 litr oleju ( lub więcej – jak do smażenia głębokiego), rozgrzać do temp ok 180˚C.

Kawałki kurczaka obtoczone w panierce wkładać do gorącego oleju, smażyć przez ok. 5 minut na złoty kolor.

Krok 9 – Podawać natychmiast jako danie obiadowe np. z frytkami, puree z warzyw czy surówką.

Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DorotaZ

Świetny kurczak! 👍😁 Ten przepis zostanie na długo z moją rodziną 🤩

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy. Bardzo nas to cieszy. Życzymy smacznego 🙂

Manga

Pyszny kurczaczek 👌 Palce lizać :)))

joanna.szustakiewicz

Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek