Przygotowanie:
Krok 1 – Różyczki brokułu włożyć do koszyczka.
Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,5 l wody, dodać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Zagotować – temperatura 100oC, czas 10 minut.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę naczynia miksującego, włożyć koszyczek z brokułem. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas 8 minut.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę naczynia, wyjąć koszyczek za pomocą miarki, odcedzić i szybko przelać zimną wodą, dzięki temu brokuł zachowa piękny kolor.
Krok 5 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, wsypać 100 g uprażonych płatków migdałowych, dodać ostudzone 400 g różyczek brokułów, 1 ząbek czosnku, 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki, 20 g płatków drożdżowych. Dodać 0,5 łyżeczki soli, szczyptę chili, skórkę otartą z 1 cytryny, 2 łyżki soku z cytryny,150 g oliwy z oliwek. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Zmiksować czas- 1 minuta, prędkość 12.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę naczynia, spróbować ewentualnie dodać sól i pieprz, wymieszać. Przełożyć do naczynia ze szczelną pokrywką. Przechowywać w lodówce do kilku dni. Podawać na krakersach lub pieczywie, jako dodatek do dań z makaronem.