Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet z indyka z wątróbkami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
70 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 350 g wątróbki z indyka
  • 350 g piersi indyka
  • 2 czerwone papryki
  • 80 g masła
  • 1 duża cebula (120 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki wędzonej w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 60 g oliwy z oliwek
Dodatkowe:

Potrzebnych będzie 4-5 niedużych słoików, np. po dżemie w które będzie wkładany i pasteryzowany gotowy pasztet.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Pasztet należy przechowywać w lodówce. Aby przechowywać pasztet np. w szafce lub spiżarce należy czynność pasteryzowania powtórzyć jeszcze 2 razy, co 24 godziny za każdym razem przez 60 minut.

Przygotowanie:

Krok 1 – Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C. Papryki umyć, każdą przekroić na 4, usunąć gniazda nasienne i skropić oliwą. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, piec 30 minut. Paprykę po wyjęciu z piekarnika owinąć folią aluminiową i zostawić do ostygnięcia. Gdy papryki już przestygną, zdjąć z nich skórkę, paprykę  pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – 350 g piersi indyka oraz 350 g wątróbki umyć i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 3 – W naczyniu miksującym nr 1 umieścić nóż, dodać 110 g obranej i pokrojonej najmniejsze części cebuli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wlać 2 łyżki oliwy, dodać 350 g pokrojonej wątróbki. Zamknąć pokrywę dzbanka. Zamknąć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę naczynia nr 1 i zdjąć go. Wątróbkę przestudzić.

Krok 6 – Wstawić naczynie miksujące nr 2.

Krok 7 – W naczyniu miksującym nr 2 umieścić mieszadło, następnie wlać 2 łyżki oliwy, dodać 350 g piersi z indyka pokrojonej na mniejsze kawałki, dodać 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę czerwonej papryki wędzonej w proszku, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu mielonego, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, 0,5 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu.

Krok 8 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Poddusić – temperatura 90˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, zdjąć dzbanek.

Krok 10 – Wstawić naczynie miksujące nr 1 z nożem i wątróbką, dodać indyka z dzbanka nr 2, dodać upieczoną, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, 80g masła. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką i zmiksować pasztet na gładką masę – czas 35 sekund, prędkość 12.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć pasztet ze ścianek naczynia, spróbować i ewentualnie doprawić.

Krok 12 – Masę przełożyć go do czystych, wyparzonych słoików (zostawić ok. 2 cm przestrzeni od brzegu). Słoiczki starannie zakręcić, wstawić je do naczynia do gotowania na parze.

Krok 13 – Pasteryzować przez 60 minut na parze – program para, 60 minut.

Krok 14 – Po przygotowaniu ostudzić, wstawić do lodówki.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek