Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Budyń jaglany czekoladowy wegański

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 500 g mleka (napoju) migdałowego
  • 100 g suchej kaszy jaglanej (250 g ugotowanej)
  • 1 płaska łyżka soli do gotowania kaszy
  • 80 g daktyli bez pestek
  • 25 g (1 łyżka) ciemnego kakao
  • 1 mały, dojrzały banan (po obraniu ok. 100 g)
  • 1, 2 l wody
  • 250 g wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do dzbanka nr 1 wlać 250 g wody, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, zagotować – temperatura 100˚C,czas 5 minut.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do wrzątku włożyć 80 g daktyli bez pestek, zdjąć dzbanek, odstawić na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie odcedzić daktyle.

Krok 3 – 100 g kaszy jaglanej wsypać do koszyczka, przelać wrzątkiem z czajnika.

Krok 4 – Do naczynia miksującego nr 2 wlać 1,2 litra wody, wsypać 1 płaską łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zagotować wodę – temperatura 100oC, czas 10 minut.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z kaszą. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować kaszę – temperatura 100oC, czas 12 minut.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z kaszą. Wodę wylać, dzbanek opłukać i osuszyć.

Krok 7 – Do dzbanka nr 1 włożyć mieszadło, wlać 500 g mleka (napoju migdałowego), włożyć namoczone wcześniej daktyle, 1 obranego, pokrojonego na mniejsze kawałki banana, ugotowaną kaszę jaglaną (ok. 250 g), 1 łyżkę ciemnego kakao. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować budyń – temperatura 90oC, czas 10 minut.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć mieszadło, włożyć nóż. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować budyń – czas 15 sekund, prędkość 8.

Krok 9 – Zmiksować ponownie – czas 15 sekund, prędkość 10.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, łopatką zabrać budyń ze ścian naczynia, wyjąć nóż, wyporcjować budyń do miseczek.

Krok 11 – Podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem świeżych owoców.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Musztarda francuska
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek