Krok 1 – Przygotować produkty: Mięso z łopatki oczyścić z grubych błon i ścięgien, pokroić w kawałki ok 1,5-2cm. Z boczku zdjąć skórę, również pokroić na kawałki. Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 – W urządzeniu umieścić nóż, włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli dodać część mięsa (200g) zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Posiekać mięso – czas 15 sekund, prędkość 7. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia.
Krok 4 – Do naczynia miksującego włożyć drugą część mięsa i pokrojony boczek. Zamknąć pokrywę. Posiekać mięso – czas 10 sekund, prędkość 7.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do naczynia dołożyć zmiksowane wcześniej mięso z cebulą, wsypać bułkę tartą, dodać wybite jajko, wlać wodę, dodać przyprawy. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 40 sekund, prędkość 3.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, przy pomocy łopatki wyjąć masę mięsną do miski. Z masy uformować 4-5 okrągłych, lekko spłaszczonych kotletów. Każdy z nich obtoczyć w mące i smażyć z obydwu stron na oleju na średnio rozgrzanej patelni.
Krok 7 – W trakcie smażenia steków przyrządzić duszoną cebulę. W naczyniu miksującym umieścić trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić cebulę do duszenia (300g), włożyć ja do dzbanka, jeśli trzeba popychając popychaczem. – posiekać, czas 15 sekund, prędkość 6.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć cebulę do innego naczynia, zamontować nóż. Do naczynia miksującego wlać 2 łyżki oleju, włożyć pokrojoną cebulę, dodać szczyptę soli, pieprzu i majeranek. Zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką. Cebulę poddusić – temperatura 120˚C, czas 7 min, prędkość 1, obroty wsteczne.
Krok 9 – Usmażone steki wyłożyć na talerze, na każdym steku ułożyć gorącą cebulę. Podawać jako danie obiadowe np. z ziemniakami i surówką.
Przetestowane – smaczne – polecam.
Dziękujemy za komentarz. Super!