Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować produkty: Dynię obrać, pokroić w kostkę ok 1,5cm. Połowę dyni umieścić w pojemniku do gotowania na parze. Cebulę, imbir i czosnek obrać, cebulę przekroić na 4 mniejsze części, chilli oczyścić z nasion, pokroić w paski. Orzechy posiekać. Ryż wsypać do koszyczka.
Krok 2 – Do naczynia miksującego włożyć pozostałą dynię, cebulę, czosnek, imbir i chilli. Dodać curry, sól, pieprz i kardamon, wlać bulion. Włożyć koszyczek z ryżem, zamknąć naczynie pojemnikiem do gotowania na parze z dynią, założyć pokrywę. Gotować – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
Krok 3 – Zdjąć pojemnik z dynią, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem, odstawić. Do naczynia z powstałym sosem włożyć nóż, dodać 25g orzechów włoskich (połowę ze składników). Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować sos – czas 10 sekund, prędkość 6 .
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do sosu dodać miód, cytrynę i żurawinę. Zamknąć pokrywę, wymieszać sos – czas 15 sekund, prędkość 2, obroty wsteczne.
Krok 5 – Wyporcjować ryż na talerze. Na ryżu ułożyć kawałki dyni, polać sosem i posypać pozostałymi orzechami.