Krok 1 – Przygotować produkty: fasolę z puszki osączyć z zalewy. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko umyć i obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne.
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć trzpień i tarczę stroną do ścierania. Zamknąć pokrywę tarczy. Zetrzeć jabłko – czas 10 sekund, prędkość 6. Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Jabłko przełożyć do innego naczynia, dzbanek umyć i osuszyć.
Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Do naczynia włożyć cebulę. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 5.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę na dno naczynia. Wlać olej, dodać liście laurowe, 1 łyżeczkę majeranku, ziele angielskie i goździki. Zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką, podsmażyć cebulę – temperatura 115˚C, czas 4 minuty, prędkość 1 obroty wsteczne.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łyżki lub widelca wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i goździki.
Krok 6 – Do cebuli dodać starte jabłko, zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką, poddusić – temperatura 110˚C, czas 2 minuty, prędkość 1 obroty wsteczne.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać fasolkę, pozostały majeranek, sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 8 sekund, prędkość 6.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, spróbować, ewentualnie doprawić. Wyłożyć smalec do salaterki lub słoika. Podawać schłodzony z pieczywem i np. ogórkiem kiszonym.