Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Burgery rybne

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas pieczenia:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 300 g filetów z dorsza
  • 30 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 50 g gęstej śmietany
  • 200 g cebuli czerwonej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 4 plastry żółtego sera topionego
  • 20 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 g gęstego majonezu
  • 60 g ostrego ketchupu
  • papryka chilli mielona do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
  • 4 bułki do burgerów ( lub dowolnie – kajzerki, bułki wieloziarniste)
  • kilka liści sałaty masłowej lub lodowej
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Burgery podawać gorące. Dla stabilizacji, przed podaniem można je przekuć drewnianą szpilą do szaszłyków.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: filet z dorsza umyć, za pomocą ostrego noża zdjąć z niego skórę, pokroić na kawałki ok. 2 cm. Por pokroić na kawałki ok. 2 cm, natkę pietruszki posiekać. Cebule obrać, każdą przekroić na 4 części.

Krok 2 – Przygotować sos: W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć majonez, ketchup, sok z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i papryki chilli. Wymieszać sos – czas 10 sekund, prędkość 3.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć sos do innego naczynia. Umyć dzbanek i nóż.

Krok 4 – W naczyniu miksującym założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić cebulę,  w miarę konieczności popychając ją popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę tarczy, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć cebulę na bok, założyć nóż. Do cebuli dodać masło, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 7 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Przez otwór w pokrywie dzbanka dodać ocet i miód, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć doprawioną cebulę do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć por, zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć por ze ścian naczynia. Dodać oliwę, zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką. Podsmażyć por – temperatura 120˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do pora dodać mięso dorsza, bułkę tartą, jajo i białko, śmietanę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, spróbować masę rybną, ewentualnie doprawić. Za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Podzielić na 4 części, dłońmi formować okrągłe burgery. Smażyć z obydwu stron po ok. 7 minut na złoty kolor na średnio gorącym oleju. Burgery przełożyć na talerz. Na tej samej patelni, bez mycia, podsmażyć plastry boczku, z każdej strony ok. 2 minuty. Boczek przełożyć na talerz. Patelnię przetrzeć papierem, usunąć zanieczyszczenia. Wlać niewielką ilość oleju, krótko podsmażyć połówki bułek ( od płaskiej strony).

Krok 11 – Połówki bułek posmarować sosem, ułożyć sałatę, duszoną cebulę, burgery rybne, ser, boczek, ponownie sos i sałatę. Przykryć drugimi połówkami bułek.

Udostępnij:
3.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek