Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa z mięsem po cygańsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
55 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 400 g g łopatki wieprzowej
  • 100 g boczku wędzonego
  • 150 g marchwi
  • 1 cebula (ok 80g)
  • 80 g pora
  • 1 papryka świeża czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 80 g drobnego makaronu ( zacierka, orzo)
  • 2-3 łyżki śmietany do zup 18%
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 litr wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Mięso pokroić w kawałki/kostkę ok. 2 cm, boczek pokroić w kawałki ok. 1 cm.

Krok 2 – Przygotować warzywa: cebulę obrać, pokroić w mniejsze kawałki (np. na 4 części), czosnek obrać, marchew obrać, por przekroić na 2 części. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kawałki ok. 2 cm.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 4 – Pokroić marchew w plastry – czas 5 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Zdjąć pokrywę tarczy i tarczę, za pomocą łopatki przełożyć marchew do innego naczynia. Ponownie założyć tarczę do cięcia w plastry.

Krok 6 –  Pokroić  czosnek, cebulę i por popychając je popychaczem – czas 10 s, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć cebulę, por i czosnek do innego naczynia. Zamontować mieszadło.

Krok 8 – Do naczynia miksującego włożyć cebulę i por, wlać olej, zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura 120˚C, czas 5 min, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, dodać mięso, boczek, przyprawy i wodę, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować zupę – temperatura 105˚C, czas 30 min, prędkość 1.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, do zupy dodać marchew i paprykę. Zamknąć pokrywę, gotować dalej temperatura 105˚C, czas 10 min, prędkość 1.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, do zupy dodać makaron i pomidory z puszki. Zamknąć pokrywę, gotować dalej – temperatura 105˚C, czas 10 min, prędkość 1.

Krok 12 – Pod koniec gotowania (po 9 min) przez otwór zaślepki wlać śmietanę.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, ewentualnie doprawić zupę.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
KarolinaS

Moja ulubiona zupa 👌🤩

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz 🙂

MarzenaM

Bardzo smaczna zupa.

joanna.szustakiewicz

🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek