Krok 1 – Przygotować warzywa: ziemniaki umyć i obrać, pokroić je w kawałki lub plastry. Cebulę obrać i przekroić na 4 części, czosnek obrać.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 10 sekund, obroty 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę i czosnek ze ścian naczynia. Wlać oliwę, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 5 min, prędkość 1 – obroty wsteczne .
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wlać bulion. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować bulion – temperatura 105˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do wywaru włożyć ziemniaki, groszek, miętę i przyprawy. Zamknąć pokrywę, gotować zupę – temperatura 105˚C, czas 15min, prędkość 1
Krok 6 – Po ugotowaniu zmiksować zupę – czas 1min 20 sekund, obroty 8.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.
Krok 8 – Zupę podawać w bulionówkach, udekorowaną łyżeczką śmietany.