Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki
- W naczyniu umieścić nóż. Wsypać 120 g płatków ryżowych, 300 g mleka, gotować – temperatura 90°C, czas 7 min, prędkość 1.
- Ugotowane płatki przełożyć do miseczek, odstawić w ciepłe miejsce.
- W naczyniu umieścić ć nóż, włożyć małe 2 jabłka pokrojone na ćwiartki. Rozdrobnić – czas 10 s, prędkość 6.
- Dodać 1 łyżeczkę klarowanego masła oraz ½ łyżeczki cynamonu, podgrzewać – temperatura 100°C, czas 3 min, prędkość 1.
- Uprażone jabłka ułożyć na płatkach ryżowych, posypać płatkami migdałowymi i suszoną żurawiną. Można dodatkowo polać sosem z jogurtu naturalnego i syropu klonowego.