Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makowiec japoński

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
prostokątna forma 25x30 cm
Czas gotowania:
100 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 400 g mielonego maku
  • 1000 g mleka
  • 200 g masła
  • 9 jajek
  • 400 g cukru pudru
  • 70 g kaszy manny
  • 20 g płynnego miodu
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 600 g jabłek (waga po obraniu ze skórek i odkrojeniu gniazd nasiennych)
  • 200 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa czekoladowa:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 150 g śmietany kremówki 36%
  • 30 g mleka
Dodatkowe:
  • prostokątna forma o wymiarach 25×30 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

1. W naczyniu miksującym zamontować motylek. 9 jaj podzielić na białka i żółtka. Białka wlać do naczynia, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić je na sztywną pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.

2. Zdjąć pokrywę, pianę przełożyć delikatnie do miski.

3. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do ścierania. 600 g jabłek zetrzeć na tarczy. Założyć pokrywę z popychaczem. Czas 40 sekund, prędkość 5.

  1. Zdjąć pokrywę z popychaczem, tarczę i trzpień, utarte jabłka przełożyć do osobnej miseczki.
  1. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło, wsypać 400 g mielonego maku, wlać 1000 g mleka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować mak. Temperatura 100°C, czas 30 minut, prędkość 1.
  2. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło, mak wylać na ściereczkę lub tetrową pieluchę, aby odcisnąć z niego mleko.
  3. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Odważyć 200 g masła w temperaturze pokojowej (pokrojone na mniejsze kawałki), wsypać 400 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość ze sobą połączyć. Czas 4 minuty, prędkość 4.
  4. Otworzyć zaślepkę, stopniowo mieszając dodawać po 1 żółtku (pozostałych po 9 białkach). Czas 2 minuty, prędkość 4.
  5. Zdjąć pokrywę, dodać odciśnięty z mleka mak mielony, 70 g kaszy manny, 20 g płynnego miodu, 5 g proszku do pieczenia, starte jabłka, 200 g rodzynek i 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  6. Zdjąć pokrywę, masę makową przelać do miski z ubitymi na pianę białkami. Całość delikatnie wymieszać przy pomocy silikonowej łopatki.
  7. Prostokątną formę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto.
  8. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec makowiec około 50 minut.
  9. Upieczony makowiec wystudzić.
  10. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 200 g czekolady mlecznej połamanej na kostki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić czekoladę. Czas 6 sekund, prędkość 5.
  11. Zdjąć pokrywę, wlać 150 g śmietany kremówki i 30 g mleka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem podgrzać. Temperatura 50°C, czas 4 minuty, prędkość 2.
  12. Zdjąć pokrywę, polewę czekoladową równomiernie wylać na powierzchnię makowca. Ciasto odstawić, aby polewa stwardniała.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek