1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Włożyć do naczynia 60 g cebuli i 250 g białej kapusty przekrojonej na mniejsze kawałki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wszystko posiekać. Czas 10 sekund, prędkość 5.
2. Zdjąć pokrywę. Do naczynia włożyć dalej 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 150 g ugotowanego ryżu, wbić 2 jajka, wsypać 30 g bułki tartej, wlać 70 g wody, wsypać 15 g soli, 5 g przyprawy do mięsa mielonego i pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 4.
3. Zdjąć pokrywę, z mięsa formować klopsy. Na talerzyk wysypać odrobinę bułki tartej, obtoczyć w niej każdego klopsa.
4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć klopsy na rumiano z obu stron. Podsmażone klopsy przekładać do naczynia żaroodpornego.
5. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Do naczynia włożyć 70 g cebuli i 10 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość posiekać. Czas 10 sekund, prędkość 5.
6. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Wlać 40 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
7. Zdjąć pokrywę, wlać do naczynia 600 g passaty pomidorowej, 200 g wody, wsypac 10 g soli, 5 g suszonej bazylii i pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos pomidorowy. Temperatura 100°C, czas 8 minut, prędkość 1.
8. Zdjąć pokrywę. Przygotowanym sosem zalać podsmażone klopsy umieszczone w naczyniu żaroodpornym, założyć pokrywkę naczynia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do nagrzanego piekarnika wstawić naczynie, piec gołąbki około 30 minut.
9. Po upływie tego czasu wyjąć naczynie z piekarnika. Gołąbki podawać z ziemniakami.
Rewelacja!
Dziękujemy za komentarz. Świetnie 🙂
Dziękujemy za komentarz. Świetne wieści 🙂
Bardzo smaczne. Moj maz uwielbia golabki ukrainskie w wydaniu mojej mamy. Teraz sam je zrobil! 🙂
Dziękujemy za komentarz 🙂 Super!