Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa soczewicowa z pomidorami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
5
Czas pieczenia:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 150 g cebuli
  • 200 g marchewki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki przyprawy curry
  • ½ łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1000 g wody
  • 700g passaty pomidorowej
  • 1 czubata łyżka koncentratu bulionu warzywnego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu umieścić nóż.

Krok 2 – Do naczynia włożyć 150 g cebuli – obranej, przekrojonej na pół.

Krok 3 – 200 g marchewki obrać, pokroić na większe kawałki, przełożyć do naczynia. Rozdrobnić – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 4 – Warzywa zgarnąć ze ścianek naczynia za pomocą łopatki. Dodać 40 g oliwy z oliwek, 1,5 łyżki przyprawy curry oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Podsmażać –  temperatura 100st, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Dodać 200 g czerwonej soczewicy, 700 g passaty pomidorowej, 1 czubatą łyżkę koncentratu bulionu warzywnego, płaską łyżeczkę soli oraz 1000 g wody.

Krok 6 – Gotować – temperatura 100st., czas 30 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Gotową zupę posypać posiekanymi listami świeżej kolendry.

Udostępnij:
3.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
marzenaro16@gmail.com

W przepisie z sam Cooka nie podajecie, kiedy dodawać soczewicę i pomidory. Razem z warzywami? Tylko że soczewicy nie kroimy.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Proszę spojrzeć w przepisie na krok 5. Pozdrawiamy 🙂

Sylwia

tutaj tak ale w samcooku nie ma tego kroku faktycznie niedawno gotowałam

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Poprawimy przepis w urządzeniu. Pozdrawiamy 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy