Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa rybna

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 400g filetów z białej ryby bez ości (dorsz, sandacz, szczupak, miruna)
  • 180g marchwi
  • 80g selera
  • 100g pietruszki
  • 100g pora (biała część)
  • 120g cebuli
  • 40g masła
  • 50ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka  soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 duży liść laurowy
  • 4szt ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
Wskazówki:

Zupę można podawać z drobnym makaronem, grzankami, z dodatkiem prażonych pestek słonecznika.

Przygotowanie:
  1. Przygotować rybę: ok 400g filetów z ryby umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki, usunąć ewentualne ości. Rybę pokroić na mniejsze kawałki ( ok 4-5cm), przyprawić solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze.
  2. Przygotować  warzywa: 180g marchwi, 80g selera i 100g pietruszki, 12og cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 
  3. W naczyniu miksującym umieścić  nóż, włożyć  por i cebulę. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać  – czas 5 sekund, obroty 6.
  4. Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę i por ze ścian naczynia. Włożyć 40g masła, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić por – temperatura 120˚C, czas 4min, prędkość 1, obroty wsteczne.
  5. Otworzyć pokrywę, wyjąc nóż, włożyć trzpień do tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy. Zetrzeć marchew, pietruszkę i seler – czas 15 sekund, prędkość 5.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do innego naczynia. W dzbanku umieścić mieszadło, włożyć starte warzywa. Wlać 1,5 litra wody, dodać 1 łyżeczkę soli,  1 duży liść laurowy, 4szt ziela angielskiego, 1 łyżeczke majeranku i 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej. Na dzbanku umieścić pojemnik do gotowania na parze z rybą. Gotować  – temperatura 105˚C, czas 25 minut.
  7. Zdjąć  pojemnik, rybę włożyć do zupy, wlać 50ml śmietanki 18%. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką,  wymieszać  zupę – czas 10 sekund, prędkość 3.
  8. Otworzyć  pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.
  9. Zupę podawać w bulionówkach .
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy