Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa rybna

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 400g filetów z białej ryby bez ości (dorsz, sandacz, szczupak, miruna)
  • 180g marchwi
  • 80g selera
  • 100g pietruszki
  • 100g pora (biała część)
  • 120g cebuli
  • 40g masła
  • 50ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka  soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 duży liść laurowy
  • 4szt ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
Wskazówki:

Zupę można podawać z drobnym makaronem, grzankami, z dodatkiem prażonych pestek słonecznika.

Przygotowanie:
  1. Przygotować rybę: ok 400 g filetów z ryby umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki, usunąć ewentualne ości. Rybę pokroić na mniejsze kawałki ( ok 4-5cm), przyprawić solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze.
  2. Przygotować  warzywa: 180 g marchwi, 80 g selera i 100 g pietruszki, 120 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 
  3. W naczyniu miksującym umieścić  nóż, włożyć  por i cebulę. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać  – czas 5 sekund, obroty 6.
  4. Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę i por ze ścian naczynia. Włożyć 40g masła, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić por – temperatura 120˚C, czas 4min, prędkość 1, obroty wsteczne.
  5. Otworzyć pokrywę, wyjąc nóż, włożyć trzpień do tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy. Zetrzeć marchew, pietruszkę i seler – czas 15 sekund, prędkość 5.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do innego naczynia. W dzbanku umieścić mieszadło, włożyć starte warzywa. Wlać 1,5 litra wody, dodać 1 łyżeczkę soli,  1 duży liść laurowy, 4szt ziela angielskiego, 1 łyżeczke majeranku i 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej. Na dzbanku umieścić pojemnik do gotowania na parze z rybą. Gotować  – temperatura 105˚C, czas 25 minut.
  7. Zdjąć  pojemnik, rybę włożyć do zupy, wlać 50ml śmietanki 18%. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką,  wymieszać  zupę – czas 10 sekund, prędkość 3.
  8. Otworzyć  pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.
  9. Zupę podawać w bulionówkach .
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek