Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa rybna z owocami morza

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 250 g filetów z ryby morskiej (łosoś, tuńczyk, dorsz, halibut, żabnica, inne)
  • 200 g krewetek średniej wielkości, mrożonych lub świeżych (sparzonych i obranych)
  • ok. 12 szt. świeżych małży
  • 200 ml bulionu rybnego (lub warzywnego)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • kawałek chilli (ok. 10-15 g)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 30 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast świeżej pietruszki można użyć natki kolendry.

Zamiast małży i krewetek można użyć gotowej, mrożonej mieszanki owoców morza. Należy wówczas wydłużyć czas gotowania do ok. 10 min.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: filety z ryby umyć, pokroić na kawałki ok 2-3 cm, umieścić w pojemniku do gotowania na parze, lekko posolić i posypać pieprzem. Małże starannie umyć pod bieżącą wodą. Krewetki rozmrozić. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki (na 4 części). Czosnek i imbir obrać, z papryczki chilli usunąć nasiona.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić  nóż,  włożyć cebulę, czosnek, imbir i chilli. Zamknąć pokrywą dzbanka, posiekać warzywa – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę, czosnek i imbir ze ścianek naczynia. Dodać olej, zamknąć pokrywę i otworzyć  zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura 120˚C, czas 4min, prędkość 1.

Krok 4 – Do naczynia wlać wywar, dodać pomidory, pastę curry i pozostałe przyprawy. Na naczyniu umieścić pojemnik do gotowania na parze z rybą. Gotować– temperatura 105˚C, czas 15 min, prędkość 1

Krok 5 – Otworzyć  naczynie, do zupy dodać mleko kokosowe. Na naczyniu ponownie umieścić pojemnik do gotowania na parze z rybą. Gotować dalej– temperatura 105˚C, czas 10 min, prędkość 1.

Krok 6 – Zdjąć pojemnik z rybą, do zupy dodać krewetki i małże. Zamknąć pokrywą dzbanka, gotować – temperatura 100˚C, czas 5 min, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 7 – Do miseczek wyłożyć kawałki ryby, wlać zupę posypać posiekaną natką pietruszki.  

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy