Krok 1 – Przygotować produkty: filety z ryby umyć, pokroić na kawałki ok 2-3 cm, umieścić w pojemniku do gotowania na parze, lekko posolić i posypać pieprzem. Małże starannie umyć pod bieżącą wodą. Krewetki rozmrozić. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki (na 4 części). Czosnek i imbir obrać, z papryczki chilli usunąć nasiona.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę, czosnek, imbir i chilli. Zamknąć pokrywą dzbanka, posiekać warzywa – czas 7 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę, czosnek i imbir ze ścianek naczynia. Dodać olej, zamknąć pokrywę i otworzyć zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura 120˚C, czas 4 min, prędkość 1.
Krok 4 – Do naczynia wlać wywar, dodać pomidory, pastę curry i pozostałe przyprawy. Na naczyniu umieścić pojemnik do gotowania na parze z rybą. Gotować– temperatura 105˚C, czas 15 min, prędkość 1
Krok 5 – Otworzyć naczynie, do zupy dodać mleko kokosowe. Na naczyniu ponownie umieścić pojemnik do gotowania na parze z rybą. Gotować dalej– temperatura 105˚C, czas 10 min, prędkość 1.
Krok 6 – Zdjąć pojemnik z rybą, do zupy dodać krewetki i małże. Zamknąć pokrywą dzbanka, gotować – temperatura 100˚C, czas 5 min, prędkość 1, obroty wsteczne.
Krok 7 – Do miseczek wyłożyć kawałki ryby, wlać zupę posypać posiekaną natką pietruszki.