Zupę można podawać z drobnym makaronem, grzankami, z dodatkiem prażonych pestek słonecznika.
Przygotowanie:
Przygotować rybę: ok 400 g filetów z ryby umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki, usunąć ewentualne ości. Rybę pokroić na mniejsze kawałki ( ok 4-5cm), przyprawić solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze.
Przygotować warzywa: 180 g marchwi, 80 g selera i 100 g pietruszki, 120 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć por i cebulę. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 5 sekund, obroty 6.
Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę i por ze ścian naczynia. Włożyć 40g masła, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić por – temperatura 120˚C, czas 4min, prędkość 1, obroty wsteczne.
Otworzyć pokrywę, wyjąc nóż, włożyć trzpień do tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć pokrywą tarczy. Zetrzeć marchew, pietruszkę i seler – czas 15 sekund, prędkość 5.
Otworzyć pokrywę dzbanka, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do innego naczynia. W dzbanku umieścić mieszadło, włożyć starte warzywa. Wlać 1,5 litra wody, dodać 1 łyżeczkę soli, 1 duży liść laurowy, 4szt ziela angielskiego, 1 łyżeczke majeranku i 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej. Na dzbanku umieścić pojemnik do gotowania na parze z rybą. Gotować – temperatura 105˚C, czas 25 minut.
Zdjąć pojemnik, rybę włożyć do zupy, wlać 50ml śmietanki 18%. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać zupę – czas 10 sekund, prędkość 3.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.