Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa pomidorowa z kluskami lanymi

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Zupa:

  • 800 g pomidorów krojonych z puszki
  • 50 g cebuli
  • 250 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g bulionu
  • 30 g masła
  • sól i pieprz

 

Kluski lane:

  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym (1) założyć nóż, wybić 3 jajka, dodać 150 g mąki i szczyptę soli.

Krok 2 – Składniki wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 4. Ciasto powinno być gęste, ale lejące (powinno spływać z łyżki). Zdjąć dzbanek (1), wyjąć i umyć nóż.

Krok 3 – Nałożyć drugie naczynie miksujące (2). W naczyniu umieścić nóż. Włożyć 30 g masła, 50 g obranej cebuli, 250 g marchewki i 2 ząbki czosnku. Posiekać czas 15 s, prędkość 6

Krok 4 – Poddusić – czas 2 minuty, temperatura 100°C, prędkość 1.

Krok 5 – Dodać 800 g pomidorów z puszki, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu – poddusić – czas 7 minut, w temperatura 100°C, prędkość 1.

Krok 6 – Zmiksować (zwróć uwagę na zaślepkę, powinna być zamknięta) – czas 30 sekund, prędkość 8

Krok 7 – Wlać 700 g bulionu. Gotować – czas 15 minut, temperatura 100°C, prędkość 1.

Krok 8 – Ciasto na kluski lane przelewaj przez zaślepkę za pomocą mokrej łyżki, bezpośrednio do gotującej się zupy. Ciasto przelewaj powoli, oddzielając kawałki ciasta – im mniejsze, tym lepiej. Uważaj, aby nie poparzyć się parą. Czas 5 minut, temperatura 100°C, prędkość 1. Kluski po wypłynięciu powinny gotować się jeszcze przez minutę.

Udostępnij:
3 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
M.P.I.

To była moja pierwsza zupa z Icook – lane kluski mi nie wyszły, było ich za dużo (a nie zużyłam nawet połowy ciasta), poza tym zupa powinna dostać trochę śmietany do złagodzenia smaku oraz powinna być bardziej zblendowana (ani to nie wyszedł krem, ani zupa z kawałkami warzyw). Zrobię ją jeszcze, ale wprowadzę te właśnie zmiany oraz odpuszczę sobie lane kluski 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Proszę się nie poddawać i wypróbować jeszcze inne przepisy na zupy. Trzymamy kciuki 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy