Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa pomidorowa z kluskami lanymi

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Zupa:

  • 800 g pomidorów krojonych z puszki
  • 50 g cebuli
  • 250 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g bulionu
  • 30 g masła
  • sól i pieprz

 

Kluski lane:

  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym (1) założyć nóż, wybić 3 jajka, dodać 150 g mąki i szczyptę soli.

Krok 2 – Składniki wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 4. Ciasto powinno być gęste, ale lejące (powinno spływać z łyżki). Zdjąć dzbanek (1), wyjąć i umyć nóż.

Krok 3 – Nałożyć drugie naczynie miksujące (2). W naczyniu umieścić nóż. Włożyć 30 g masła, 50 g obranej cebuli, 250 g marchewki i 2 ząbki czosnku. Posiekać czas 15 s, prędkość 6

Krok 4 – Poddusić – czas 2 minuty, temperatura 100°C, prędkość 1.

Krok 5 – Dodać 800 g pomidorów z puszki, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu – poddusić – czas 7 minut, w temperatura 100°C, prędkość 1.

Krok 6 – Zmiksować (zwróć uwagę na zaślepkę, powinna być zamknięta) – czas 30 sekund, prędkość 8

Krok 7 – Wlać 700 g bulionu. Gotować – czas 15 minut, temperatura 100°C, prędkość 1.

Krok 8 – Ciasto na kluski lane przelewaj przez zaślepkę za pomocą mokrej łyżki, bezpośrednio do gotującej się zupy. Ciasto przelewaj powoli, oddzielając kawałki ciasta – im mniejsze, tym lepiej. Uważaj, aby nie poparzyć się parą. Czas 5 minut, temperatura 100°C, prędkość 1. Kluski po wypłynięciu powinny gotować się jeszcze przez minutę.

Udostępnij:
3.8 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
M.P.I.

To była moja pierwsza zupa z Icook – lane kluski mi nie wyszły, było ich za dużo (a nie zużyłam nawet połowy ciasta), poza tym zupa powinna dostać trochę śmietany do złagodzenia smaku oraz powinna być bardziej zblendowana (ani to nie wyszedł krem, ani zupa z kawałkami warzyw). Zrobię ją jeszcze, ale wprowadzę te właśnie zmiany oraz odpuszczę sobie lane kluski 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Proszę się nie poddawać i wypróbować jeszcze inne przepisy na zupy. Trzymamy kciuki 🙂

agi

Faktycznie zupa trochę ani krem ani zupa z warzywami. Zblendowałam parę razy i wyszła całkiem smaczna choć w tych proporcjach trochę zbyt płynna jak na krem. Robiłam ten przepis na SAM COOK, szkoda że przepis nie jest wprowadzony do urządzenia.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Wpisujemy ten przepis na listę do wprowadzenia na Sam Cooka „-)

darjanna123

Przepis nie jest wprowadzony w iCoook MRK-28 😞

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Postaramy się wprowadzić przepis podczas kolejnej aktualizacji 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Postaramy się wprowadzić przepis podczas kolejnej aktualizacji 🙂

Tomek123351

Szkoda że nie ma wprowadzonej zupy do MRK-38

joanna.szustakiewicz

Przepis będzie wprowadzony podczas najbliższej aktualizacji 🙂

Zobacz również
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Gorący napój dyniowy z przyprawami
Karmelowe Latte z Cynamonem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek