Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa pieczarkowa z kurczakiem i kukurydzą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
35 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 120 g cebuli
  • 25 g oleju
  • 100 g żółtej papryki
  • 100 g marchwi
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g śmietanki 12%
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta kardamonu mielonego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • posiekana natka kolendry lub pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • zupę można podawać dodatkowo z ryżem lub drobnym makaronem.
Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty: 300 g piersi z kurczaka umyć, pokroić na kawałki ok 1cm. 200 g pieczarek umyć, 2 ząbki czosnku obrać, 120 g cebuli obrać i przekroić na mniejsze kawałki. 100 g marchwi obrać, 100 g żółtej papryki oczyścić z nasion.
  2. Do dzbanka z nożem włożyć 2 ząbki czosnku, 120 g pokrojonej na kawałki cebuli, 100 g pokrojonej na mniejsze kawałki marchwi oraz 100 g pokrojonej na kawałki żółtej papryki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 8.
  3. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać warzywa ze ścian naczynia. Wlać 25 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 min, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. W dzbanku założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy, pokroić 200 g pieczarek popychając popychaczem – czas 12 sekund, prędkość 5.
  5. Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień, łopatką odsunąć warzywa i włożyć mieszadło. Pieczarki zebrać na dno dzbanka, dodać 300 g pokrojonego na kawałki kurczaka. Wlać 1 litr bulionu warzywnego, dodać 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz – ilość zależna od smaku bulionu oraz 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy, szczyptę mielonego imbiru i kardamonu.
  6. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę dzbanka, do zupy dodać osączoną z zalewy kukurydzę. Zamknąć pokrywę, Gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  8. Przez otwór w pokrywie wlać 50 g śmietanki 12 %, zamknąć zaślepkę, wymieszać zupę – czas 12 sekund, prędkość 2.
  9. Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę. Zupę podawać na talerzach, posypać posiekaną, świeżą kolendrą lub natką pietruszki
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy