Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa migdałowa po staropolsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 150 g migdałów blanszowanych (bez skórki)
  • 1 litr mleka
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki miodu (ok. 50 g )
  • 15 g posiekanej skórki pomarańczowej
  • 4-5 goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • szczypta soli

Dodatkowo do podania: prażone płatki migdałów, suchy mak

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupa najlepiej smakuje przygotowana dzień wcześniej i podgrzana przed podaniem.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wsypać 150 g blanszowanych migdałów, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, posiekać – czas 15 sekund, prędkość 10.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać migdały ze ścian naczynia, zamknąć pokrywę i ponownie posiekać – czas 15 sekund, prędkość 10.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Łopatką zabrać migdały ze ścian naczynia. Do migdałów wlać mleko, dodać 100 g ryżu, włożyć 4-5 goździków. Dodać 15 g posiekanej skórki pomarańczowej, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować zupę – temperatura 85˚C, czas 25 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do zupy włożyć 2 łyżki miodu. Zamknąć pokrywę, wymieszać zupę – czas 30 sekund, prędkość 2.

Krok 5 – Zupę wyporcjować na talerze lub do bulionówek, posypać prażonymi płatkami migdałów i niewielką ilością maku.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy