Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa krem z dyni z batatem i serem rokpol

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
20
Czas pieczenia:
40
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 600 g dyni Hokkaido bez pestek i skórki
  • 180 g batatów
  • 80 g sera rokpol
  • 1 cebula (ok. 80g)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • Szczypta gałki muszkatołowej mielonej
  • 800 ml wywaru z warzyw
  • 100 ml gęstej śmietany
  • pestki dyni lub słonecznika do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast sera rokpol, który jest dość ostry w smaku można użyć innego, łagodnego sera pleśniowy lub topionego.

Zupę można posypać  również prażonymi pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Bataty obrać, pokroić je w kawałki lub plastry. Dynię pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – Bataty i dynię ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, polać oliwą z oliwek i upiec w piekarniku w temp 180˚C przez ok 40 minut.

Krok 3 – Cebulę obrać i przekroić na 4 części, czosnek i imbir obrać. Ser pokruszyć na mniejsze kawałki.

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić  nóż,  włożyć  cebulę, czosnek i imbir. Zamknąć  pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 10 sekund, obroty 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć składniki ze ścian naczynia. Wlać oliwę, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić  – temperatura 120˚C, czas 4 min, prędkość  1 .

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, włożyć upieczoną dynię, bataty i wlać bulion.

Krok 7 – Dodać sól i pozostałe przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć zaślepkę, wsypać pokruszony ser. Zamknąć zaślepkę, zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.

Krok 9 – Otworzyć  pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 10 – Zupę podawać w bulionówkach, udekorowaną śmietaną i posypaną pestkami dyni.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Pyszna zupka, o wyrazistym smaku. Chyba najciekawszy przepis na krem z dyni sposrod wielu jakie gotowalam. Ser rokpol zastapilam cammembertem. W kroku dotyczacym podduszenia cebulki, imbiru i czosnku nie ma informacji o wlaniu oliwy. Trzeba byc czujnym.

Last edited 9 miesięcy temu by natalenka1987
joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy, że przepis się udał:-) Jeśli chodzi o uwagę to proszę spojrzeć na krok 5. Jest tam informacja o dodaniu oliwy. Pozdrawiamy 🙂

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy