Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa krem z dyni z batatem i serem rokpol

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
20
Czas pieczenia:
40
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 600 g dyni Hokkaido bez pestek i skórki
  • 180 g batatów
  • 80 g sera rokpol
  • 1 cebula (ok. 80g)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • Szczypta gałki muszkatołowej mielonej
  • 800 ml wywaru z warzyw
  • 100 ml gęstej śmietany
  • pestki dyni lub słonecznika do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast sera rokpol, który jest dość ostry w smaku można użyć innego, łagodnego sera pleśniowy lub topionego.

Zupę można posypać  również prażonymi pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Bataty obrać, pokroić je w kawałki lub plastry. Dynię pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – Bataty i dynię ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, polać oliwą z oliwek i upiec w piekarniku w temp 180˚C przez ok 40min.

Krok 3 – Cebulę obrać i przekroić na 4 części, czosnek i imbir obrać. Ser pokruszyć na mniejsze kawałki.

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić  nóż,  włożyć  cebulę, czosnek i imbir. Zamknąć  pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 10 sekund, obroty 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć składniki ze ścian naczynia. Wlać oliwę, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić  – temperatura 120˚C, czas 4 min, prędkość  1 .

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, włożyć upieczoną dynię, bataty i wlać bulion.

Krok 7 – Dodać sól i pozostałe przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć zaślepkę, wsypać pokruszony ser. Zamknąć zaślepkę, zmiksować zupę – czas 1min, obroty 8.

Krok 9 – Otworzyć  pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 10 – Zupę podawać w bulionówkach, udekorowaną śmietaną i posypaną pestkami dyni.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój czekoladowo-orzechowy