Krok 1 – Bataty obrać, pokroić je w kawałki lub plastry. Dynię pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 – Bataty i dynię ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, polać oliwą z oliwek i upiec w piekarniku w temp 180˚C przez ok 40 minut.
Krok 3 – Cebulę obrać i przekroić na 4 części, czosnek i imbir obrać. Ser pokruszyć na mniejsze kawałki.
Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę, czosnek i imbir. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 10 sekund, obroty 6.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć składniki ze ścian naczynia. Wlać oliwę, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 120˚C, czas 4 min, prędkość 1 .
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, włożyć upieczoną dynię, bataty i wlać bulion.
Krok 7 – Dodać sól i pozostałe przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
Krok 8 – Otworzyć zaślepkę, wsypać pokruszony ser. Zamknąć zaślepkę, zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.
Krok 10 – Zupę podawać w bulionówkach, udekorowaną śmietaną i posypaną pestkami dyni.
Pyszna zupka, o wyrazistym smaku. Chyba najciekawszy przepis na krem z dyni sposrod wielu jakie gotowalam. Ser rokpol zastapilam cammembertem. W kroku dotyczacym podduszenia cebulki, imbiru i czosnku nie ma informacji o wlaniu oliwy. Trzeba byc czujnym.
Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy, że przepis się udał:-) Jeśli chodzi o uwagę to proszę spojrzeć na krok 5. Jest tam informacja o dodaniu oliwy. Pozdrawiamy 🙂