Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa krem z dyni z batatem i serem rokpol

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
20
Czas pieczenia:
40
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 600 g dyni Hokkaido bez pestek i skórki
  • 180 g batatów
  • 80 g sera rokpol
  • 1 cebula (ok. 80g)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • Szczypta gałki muszkatołowej mielonej
  • 800 ml wywaru z warzyw
  • 100 ml gęstej śmietany
  • pestki dyni lub słonecznika do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast sera rokpol, który jest dość ostry w smaku można użyć innego, łagodnego sera pleśniowy lub topionego.

Zupę można posypać  również prażonymi pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Bataty obrać, pokroić je w kawałki lub plastry. Dynię pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – Bataty i dynię ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, polać oliwą z oliwek i upiec w piekarniku w temp 180˚C przez ok 40 minut.

Krok 3 – Cebulę obrać i przekroić na 4 części, czosnek i imbir obrać. Ser pokruszyć na mniejsze kawałki.

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić  nóż,  włożyć  cebulę, czosnek i imbir. Zamknąć  pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 10 sekund, obroty 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć składniki ze ścian naczynia. Wlać oliwę, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić  – temperatura 120˚C, czas 4 min, prędkość  1 .

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, włożyć upieczoną dynię, bataty i wlać bulion.

Krok 7 – Dodać sól i pozostałe przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć zaślepkę, wsypać pokruszony ser. Zamknąć zaślepkę, zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.

Krok 9 – Otworzyć  pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 10 – Zupę podawać w bulionówkach, udekorowaną śmietaną i posypaną pestkami dyni.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Pyszna zupka, o wyrazistym smaku. Chyba najciekawszy przepis na krem z dyni sposrod wielu jakie gotowalam. Ser rokpol zastapilam cammembertem. W kroku dotyczacym podduszenia cebulki, imbiru i czosnku nie ma informacji o wlaniu oliwy. Trzeba byc czujnym.

Last edited 1 rok temu by natalenka1987
joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy, że przepis się udał:-) Jeśli chodzi o uwagę to proszę spojrzeć na krok 5. Jest tam informacja o dodaniu oliwy. Pozdrawiamy 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek