Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa krem z czerwonej papryki z chilli

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 600 g świeżej, czerwonej papryki (500g po oczyszczeniu z nasion)
  • 160 g batatów
  • 150 g  cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kawałek papryczki chilli (ok. 1 cm)
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 600 ml wywaru z warzyw
  • 50 ml śmietanki 18%
  • grzanki z chleba razowego, pestki dyni lub słonecznika do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę można posypać również prażonymi pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Jako dodatek do zupy można podać pokrojony/pokruszony ser pleśniowy.

Przygotowanie:

Krok 1 – 160 g batata obrać, pokroić je w nieduże kawałki. 3 szt. (600 g) papryki świeżej czerwonej oczyścić z nasion, pokroić na kawałki ok. 2 cm. 3-4 ząbki czosnku i 150 g cebuli obrać, cebulę pokroić na mniejsze kawałki. 

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 8 sekund, obroty 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę i czosnek ze ścian naczynia. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 120˚C, czas 5 min, prędkość 1 .

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, włożyć pokrojona paprykę i bataty, wlać. Dodać sól i pozostałe przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, Gotować – temperatura 100˚C, czas 25 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć zaślepkę, dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i wlać 50 ml śmietanki 18% (3 łyżki). Zamknąć zaślepkę, zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 7 – Zupę podawać w bulionówkach, posypaną grzankami i pestkami dyni lub słonecznika.

Udostępnij:
4 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Angela

Zupa ugotowana w sam cook’u. Ogólnie bardzo smaczna, aczkolwiek jeżeli jesteście fanami pikantnych dań polecam dodać większą ilość papryczki chilli.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Wyjaśniamy, że tak jest zaprogramowany timer na naszym termorobocie. Jedyny program, który później odlicza czas jest program „Na parze”. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Marek

A to ja wiem tyle ze uwazam ze powinno być to zmienione bo to tylko kwestia oprogramowania

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za uwagę. Przekażemy Pana spostrzeżenie do producenta. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

magdalena278

więcej ostrej papryczki

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za podpowiedź 🙂

Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy