Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa krem z czerwonej papryki z chilli

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 600 g świeżej, czerwonej papryki (500g po oczyszczeniu z nasion)
  • 160 g batatów
  • 150 g  cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kawałek papryczki chilli (ok. 1 cm)
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 600 ml wywaru z warzyw
  • 50 ml śmietanki 18%
  • grzanki z chleba razowego, pestki dyni lub słonecznika do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę można posypać również prażonymi pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Jako dodatek do zupy można podać pokrojony/pokruszony ser pleśniowy.

Przygotowanie:

Krok 1 – 160 g batata obrać, pokroić je w nieduże kawałki. 3 szt. (600 g) papryki świeżej czerwonej oczyścić z nasion, pokroić na kawałki ok. 2 cm. 3-4 ząbki czosnku i 150 g cebuli obrać, cebulę pokroić na mniejsze kawałki. 

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 8 sekund, obroty 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę i czosnek ze ścian naczynia. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 120˚C, czas 5 min, prędkość 1 .

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, włożyć pokrojona paprykę i bataty, wlać. Dodać sól i pozostałe przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, Gotować – temperatura 100˚C, czas 25 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć zaślepkę, dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i wlać 50 ml śmietanki 18% (3 łyżki). Zamknąć zaślepkę, zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 7 – Zupę podawać w bulionówkach, posypaną grzankami i pestkami dyni lub słonecznika.

Udostępnij:
3 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Angela

Zupa ugotowana w sam cook’u. Ogólnie bardzo smaczna, aczkolwiek jeżeli jesteście fanami pikantnych dań polecam dodać większą ilość papryczki chilli.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Wyjaśniamy, że tak jest zaprogramowany timer na naszym termorobocie. Jedyny program, który później odlicza czas jest program „Na parze”. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Marek

A to ja wiem tyle ze uwazam ze powinno być to zmienione bo to tylko kwestia oprogramowania

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za uwagę. Przekażemy Pana spostrzeżenie do producenta. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy