Przepis nadesłany przez: Katarzyna M.
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa grochowa z boczkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
2 godziny
Liczba porcji:
8 - 10
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

250g suszonego grochu (użyty przez nas groch był w połówkach)
200g cebuli
100g marchewki

80g korzenia pietruszki
150g selera

120g pora
400g ziemniaków

20g oliwy z oliwek
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku

250g boczku wędzonego

1 łyżeczka koncentratu warzywnego

1,5 l wody

Dodatkowe:

Kiełbasa

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do zupy można dodać podsmażoną i pokrojoną kiełbasę.

Przygotowanie:

Połówki grochu zalać 1 litrem wody przed gotowaniem.

Uwaga! Jeśli zostaną wykorzystane połówki grochu, wtedy nie trzeba go długo moczyć.

Połówki grochu należy zalać wodą tylko na czas przygotowania pozostałych produktów.

Krok 1.

Do naczynia włożyć nóż. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia rozdrobnić 6 s. prędkość 6. Zgarnąć cebulę na dno naczynia.
Krok 2.

Marchew, seler, korzeń pietruszki, ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia, zmiksować 6 s. prędkość 6.

Krok 3.

Warzywa przełożyć do innego naczynia. Misę urządzenia wypłukać.

Krok 4.
Włożyć mieszadło. Boczek pokroić w kostkę, włożyć do naczynia, dodać oliwę z oliwek, podsmażyć 100°C, czas 5 minut, prędkość 2.
Przełożyć do innego naczynia.

Krok 5.

Nadal używamy mieszadła. Do naczynia wlać połówki grochu z 1 litrem wody), w której się moczył. Gotować 100°C, prędość1, czas 1 godzina.

W tym czasie por pokroić w prążki

Krok 6.

Do grochu dodać warzywa, boczek, por, pieprz, sól, majeranek i koncentrat warzywny. Uzupełnić wodę 0,5 l. Gotować 100°C, prędkość 1, czas 45 minut. Sugerujemy w trakcie gotowania zatrzymać program i zamieszać łopatką zupę.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gumich

„Przygotowanie:
Połówki grochu zalać 1 litrem wody przed gotowaniem” – Ile czasu ma się moczyć groch?

„Krok 4.
Włożyć mieszadło. Boczek pokroić w kostkę, włożyć do naczynia, dodać oliwę z oliwek, podsmażyć 100°C prędkość 2,5 minuty.” – Prędkość 1?

JustynaJusta

Ja w moim icook mam przepis którego nie ma na stronie. Choc sprzęt mam zaktualizowany.To jest zupa grochówka, po wlaniu 1300g wywaru i po komunikacie gotować tyle, na prędkości jakiejś nie ma tej opcji, po kliknięciu strzałki jest od razu otwórz pokrywę……

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy