Przepis nadesłany przez: Katarzyna M.
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa grochowa z boczkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
2 godziny
Liczba porcji:
8 - 10
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 250g suszonego grochu (użyty przez nas groch był w połówkach)
  • 200g cebuli
  • 100g marchewki
  • 80g korzenia pietruszki
  • 150g selera
  • 120g pora
  • 400g ziemniaków
  • 20g oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 250g boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka koncentratu warzywnego
  • 1,5 l wody
Dodatkowe:

Kiełbasa

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do zupy można dodać podsmażoną i pokrojoną kiełbasę.

Przygotowanie:

Połówki grochu zalać 1 litrem wody przed gotowaniem.

Uwaga! Jeśli zostaną wykorzystane połówki grochu, wtedy nie trzeba go długo moczyć.

Połówki grochu należy zalać wodą tylko na czas przygotowania pozostałych produktów.

Krok 1. Do naczynia włożyć nóż. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia rozdrobnić 6 s. prędkość 6. Zgarnąć cebulę na dno naczynia.
Krok 2. Marchew, seler, korzeń pietruszki, ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia, zmiksować 6 s. prędkość 6.

Krok 3. Warzywa przełożyć do innego naczynia. Misę urządzenia wypłukać.

Krok 4. Włożyć mieszadło. Boczek pokroić w kostkę, włożyć do naczynia, dodać oliwę z oliwek, podsmażyć 100°C, czas 5 minut, prędkość 2. Przełożyć do innego naczynia.

Krok 5. Nadal używamy mieszadła. Do naczynia wlać połówki grochu z 1 litrem wody), w której się moczył. Gotować 100°C, prędkość 1, czas 1 godzina. W tym czasie por pokroić w prążki

Krok 6. Do grochu dodać warzywa, boczek, por, pieprz, sól, majeranek i koncentrat warzywny. Uzupełnić wodę 0,5 l. Gotować 100°C, prędkość 1, czas 45 minut. Sugerujemy w trakcie gotowania zatrzymać program i zamieszać łopatką zupę.

Udostępnij:
3.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gumich

„Przygotowanie:
Połówki grochu zalać 1 litrem wody przed gotowaniem” – Ile czasu ma się moczyć groch?

„Krok 4.
Włożyć mieszadło. Boczek pokroić w kostkę, włożyć do naczynia, dodać oliwę z oliwek, podsmażyć 100°C prędkość 2,5 minuty.” – Prędkość 1?

JustynaJusta

Ja w moim icook mam przepis którego nie ma na stronie. Choc sprzęt mam zaktualizowany.To jest zupa grochówka, po wlaniu 1300g wywaru i po komunikacie gotować tyle, na prędkości jakiejś nie ma tej opcji, po kliknięciu strzałki jest od razu otwórz pokrywę……

Eliza

Dlaczego nie mam tego przepisu w Sam Cook PSC-11?

tomaszk

Czy ten przepis nie dotyczy modelu MRK-28 jedynie ze względu na mniejszą pojemność misy, czy też są inne powody?

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek