Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa chrzanowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g ziemniaków
  • 100 g pora ( biała część)
  • 100 g cebuli
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 80 g selera
  • 100 g boczku wędzonego bez skóry
  • 3 pełne łyżki chrzanu tartego (ze słoiczka) (120 g)
  • 1,5 litra wody (1500 g)
  • 100 g śmietanki 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku suszonego

Dodatkowo, do podania

  • Do wyboru: 200 g białej kiełbasy pokrojonej w plasterki, lub 150 g mięsa z wędzonych żeberek pokrojone w paseczki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Grzanki z ciemnego pieczywa
  • Posiekana natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę można ugotować również na wywarze z żeberek, białej kiełbasy, wywarze warzywnym lub mięsnym.

Zupę można posypać grzankami z ciemnego pieczywa.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: 100 g pietruszki , 80 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 2 ząbki czosnku obrać. 100 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. 250 g ziemniaków obrać, pokroić w mniejsze kawałki. 100 g boczku pokroić w kostkę ok 0,5 cmx0,5 cm.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 100 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego, 100 g pokrojonego w kawałki pora ( biała część), 2 ząbki czosnku, pokrojone w kawałki – 250 g ziemniaków, 100 g pietruszki, 80 g selera. Dodać 2 liście laurowe.

Krok 3 – Wlać 1,5 litra wody ( 1500 g), dodać 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, 30 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, z wywaru wyjąć liście laurowe. Dodać 3 pełne łyżki chrzanu tartego (120 g), 1 łyżkę majeranku, wlać 100 g śmietanki 18%. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 5 – Zmiksować zupę – czas 30 sekund, prędkość 10

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, mielonym czosnkiem.

Krok 7 – Zupę podawać w miseczkach z jajkami na twardo pokrojonymi w kawałki, plasterkami białej kiełbasy, mięsem z wędzonych żeberek. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Udostępnij:
3.7 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Michał

To jest pyszne! Polecam każdemu.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super! Bardzo się cieszymy 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek