Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa chrzanowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g ziemniaków
  • 100 g pora ( biała część)
  • 100 g cebuli
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 80 g selera
  • 100 g boczku wędzonego bez skóry
  • 3 pełne łyżki chrzanu tartego (ze słoiczka) (120 g)
  • 1,5 litra wody (1500 g)
  • 100 g śmietanki 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku suszonego

Dodatkowo, do podania

  • Do wyboru: 200 g białej kiełbasy pokrojonej w plasterki, lub 150 g mięsa z wędzonych żeberek pokrojone w paseczki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Grzanki z ciemnego pieczywa
  • Posiekana natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę można ugotować również na wywarze z żeberek, białej kiełbasy, wywarze warzywnym lub mięsnym.

Zupę można posypać grzankami z ciemnego pieczywa.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: 100 g pietruszki , 80 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 2 ząbki czosnku obrać. 100 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. 250 g ziemniaków obrać, pokroić w mniejsze kawałki. 100 g boczku pokroić w kostkę ok 0,5 cmx0,5 cm.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 100 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego, 100 g pokrojonego w kawałki pora ( biała część), 2 ząbki czosnku, pokrojone w kawałki – 250 g ziemniaków, 100 g pietruszki, 80 g selera. Dodać 2 liście laurowe.

Krok 3 – Wlać 1,5 litra wody ( 1500 g), dodać 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, 30 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, z wywaru wyjąć liście laurowe. Dodać 3 pełne łyżki chrzanu tartego (120 g), 1 łyżkę majeranku, wlać 100 g śmietanki 18%. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 5 – Zmiksować zupę – czas 30 sekund, prędkość 10

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, mielonym czosnkiem.

Krok 7 – Zupę podawać w miseczkach z jajkami na twardo pokrojonymi w kawałki, plasterkami białej kiełbasy, mięsem z wędzonych żeberek. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Michał

To jest pyszne! Polecam każdemu.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super! Bardzo się cieszymy 🙂

Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado