Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa cebulowa po francusku z boczkiem i serkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
do 25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 750 g cebuli
  • 100 g boczku wędzonego parzonego
  • 2 szt serka topionego kremowego (2 x 100g)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 2 liście laurowe
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: obrać cebule i pokroić je na mniejsze kawałki (np. na 4 części).

Krok 2 – Pokroić boczek w niedużą kostkę (0,5×0,5 cm) – jeśli na boczku jest skóra, należy ją wcześniej usunąć.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć serki i wlać 100 ml bulionu i 50 ml śmietanki. Zamknąć dzbanek pokrywą dzbanka.

Krok 4 – Rozpuścić serki – temperatura 80˚C, czas 5 minut, obroty 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać masę serową do innego naczynia. Umyć dzbanek i noże.

Krok 6 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 7 – Pokroić cebule popychając je popychaczem – czas 35 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć poszatkowane cebule do innego naczynia, zamontować mieszadło.

Krok 9 – Do dzbanka włożyć połowę porcji cebuli, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką.

Krok 10 – Cebulę poddusić – temperatura 120˚C, czas 6 min, prędkość 1.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć cebulę do innego naczynia.

Krok 12 – Do dzbanka włożyć pozostałą porcję cebuli i boczek, wlać pozostałą oliwę z oliwek. Zamknąć pokrywą dzbanka z otwarta zaślepką.

Krok 13 – Cebulę i boczek poddusić – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać bulion warzywny, dodać liść laurowy i przyprawy. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować zupę – temperatura 105˚C, czas 20min, prędkość 1.

Krok 15 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać rozpuszczony serek i pierwszą porcję podduszonej cebuli z oliwą, zamknąć pokrywę. Gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 5min, prędkość 1.

Krok 16 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 17 – Zupę podawać na talerzach, z bagietką lub innym pieczywem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado