Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa cebulowa po francusku z boczkiem i serkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
do 25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 750 g cebuli
  • 100 g boczku wędzonego parzonego
  • 2 szt serka topionego kremowego (2 x 100g)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 2 liście laurowe
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: obrać cebule i pokroić je na mniejsze kawałki (np. na 4 części).

Krok 2 – Pokroić boczek w niedużą kostkę (0,5×0,5 cm) – jeśli na boczku jest skóra, należy ją wcześniej usunąć.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć serki i wlać 100 ml bulionu i 50 ml śmietanki. Zamknąć dzbanek pokrywą dzbanka.

Krok 4 – Rozpuścić serki – temperatura 80˚C, czas 5 minut, obroty 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać masę serową do innego naczynia. Umyć dzbanek i noże.

Krok 6 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 7 – Pokroić cebule popychając je popychaczem – czas 35 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć poszatkowane cebule do innego naczynia, zamontować mieszadło.

Krok 9 – Do dzbanka włożyć połowę porcji cebuli, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką.

Krok 10 – Cebulę poddusić – temperatura 120˚C, czas 6 min, prędkość 1.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć cebulę do innego naczynia.

Krok 12 – Do dzbanka włożyć pozostałą porcję cebuli i boczek, wlać pozostałą oliwę z oliwek. Zamknąć pokrywą dzbanka z otwarta zaślepką.

Krok 13 – Cebulę i boczek poddusić – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać bulion warzywny, dodać liść laurowy i przyprawy. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować zupę – temperatura 105˚C, czas 20min, prędkość 1.

Krok 15 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać rozpuszczony serek i pierwszą porcję podduszonej cebuli z oliwą, zamknąć pokrywę. Gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 5min, prędkość 1.

Krok 16 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 17 – Zupę podawać na talerzach, z bagietką lub innym pieczywem.

Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Manga

Wyszła zupka krem po zmiksowaniu, czuć intensywny smak cebuli (nie dodawałam boczku) dlatego polecam z ugotowanymi ziemniaczkami. Ewentualnie mniej cebuli, żeby złagodzić smak.

Gdybym miała robić 2 podejście to po prostu mniej cebuli, dodać ziemiaczki i wszystko zmiksować 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za podpowiedź ulepszenia przepisu 🙂

Krzys

Pierwszy raz jadłem zupę cebulową, jest bardzo dobra

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek