Krok 1 – Przygotować warzywa: obrać cebule i pokroić je na mniejsze kawałki (np. na 4 części).
Krok 2 – Pokroić boczek w niedużą kostkę (0,5×0,5 cm) – jeśli na boczku jest skóra, należy ją wcześniej usunąć.
Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć serki i wlać 100 ml bulionu i 50 ml śmietanki. Zamknąć dzbanek pokrywą dzbanka.
Krok 4 – Rozpuścić serki – temperatura 80˚C, czas 5 minut, obroty 4.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać masę serową do innego naczynia. Umyć dzbanek i noże.
Krok 6 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.
Krok 7 – Pokroić cebule popychając je popychaczem – czas 35 sekund, prędkość 6.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć poszatkowane cebule do innego naczynia, zamontować mieszadło.
Krok 9 – Do dzbanka włożyć połowę porcji cebuli, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką.
Krok 10 – Cebulę poddusić – temperatura 120˚C, czas 6 min, prędkość 1.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć cebulę do innego naczynia.
Krok 12 – Do dzbanka włożyć pozostałą porcję cebuli i boczek, wlać pozostałą oliwę z oliwek. Zamknąć pokrywą dzbanka z otwarta zaślepką.
Krok 13 – Cebulę i boczek poddusić – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
Krok 14 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać bulion warzywny, dodać liść laurowy i przyprawy. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować zupę – temperatura 105˚C, czas 20min, prędkość 1.
Krok 15 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać rozpuszczony serek i pierwszą porcję podduszonej cebuli z oliwą, zamknąć pokrywę. Gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 5min, prędkość 1.
Krok 16 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.
Krok 17 – Zupę podawać na talerzach, z bagietką lub innym pieczywem.
Wyszła zupka krem po zmiksowaniu, czuć intensywny smak cebuli (nie dodawałam boczku) dlatego polecam z ugotowanymi ziemniaczkami. Ewentualnie mniej cebuli, żeby złagodzić smak.
Gdybym miała robić 2 podejście to po prostu mniej cebuli, dodać ziemiaczki i wszystko zmiksować 🙂
Dziękujemy za podpowiedź ulepszenia przepisu 🙂
Pierwszy raz jadłem zupę cebulową, jest bardzo dobra