Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zapiekanka z tortellini i kiełbasą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
3-4
Czas gotowania:
10 minut
Czas pieczenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 400 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • 70 g cebuli
  • 200 g kiełbasy typu Śląska
  • 150 g czerwonej papryki
  • 200 g tartego sera mozzarella
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 40 g oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • szczypta ostrej mielonej papryki
Dodatkowe:

naczynie do zapiekania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! naczynie z zapiekanką po wyjęciu z piekarnika jest gorące!!!

Przygotowanie:
  1. 400 g tortellini ugotować w garnku z osoloną wodą według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku.
  2. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 70 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia.
  4. Do cebuli wlać 40 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, dodać do naczynia 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę i 150 g czerwonej papryki również pokrojonej w mniejszą kostkę. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, wszystko razem podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, farsz wysypać z naczynia do osobnej miseczki.
  7. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Wlać 200 g passaty pomidorowej, wsypać pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii i szczyptę ostrej mielonej papryki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos. Temperatura 100°C. Czas 5 minut, prędkość 1.
  8. Zdjąć pokrywę, sos wylać do miseczki.
  9. Na dno naczynia do zapiekania wysypać połowę tortellini, połowę farszu z kiełbasą, wylać połowę sosu i posypać około 70 g tartego sera mozzarella. Na wierzch wysypać resztę tortellini, resztę farszu, wylać resztę sosu, a na to posypać pozostałe 130 g tartego sera mozzarella.
  10. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec zapiekankę około 20 minut.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska