Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zapiekanka z tortellini i kiełbasą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
3-4
Czas gotowania:
10 minut
Czas pieczenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 400 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • 70 g cebuli
  • 200 g kiełbasy typu Śląska
  • 150 g czerwonej papryki
  • 200 g tartego sera mozzarella
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 40 g oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • szczypta ostrej mielonej papryki
Dodatkowe:

naczynie do zapiekania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! naczynie z zapiekanką po wyjęciu z piekarnika jest gorące!!!

Przygotowanie:
  1. 400 g tortellini ugotować w garnku z osoloną wodą według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku.
  2. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 70 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia.
  4. Do cebuli wlać 40 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, dodać do naczynia 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę i 150 g czerwonej papryki również pokrojonej w mniejszą kostkę. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, wszystko razem podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, farsz wysypać z naczynia do osobnej miseczki.
  7. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Wlać 200 g passaty pomidorowej, wsypać pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii i szczyptę ostrej mielonej papryki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos. Temperatura 100°C. Czas 5 minut, prędkość 1.
  8. Zdjąć pokrywę, sos wylać do miseczki.
  9. Na dno naczynia do zapiekania wysypać połowę tortellini, połowę farszu z kiełbasą, wylać połowę sosu i posypać około 70 g tartego sera mozzarella. Na wierzch wysypać resztę tortellini, resztę farszu, wylać resztę sosu, a na to posypać pozostałe 130 g tartego sera mozzarella.
  10. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec zapiekankę około 20 minut.
Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yarro1974

Pyszne, łatwo się robi i dość szybko. Niedługo robię drugi raz ale troszkę więcej sosu polecam tak 250-300 passaty. Ja zrobiłem o 100 gram tortellini więcej może dla tego trochę brakowało ale sos jest pyszny i aromatyczny dla tego spróbuję dać więcej.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i podpowiedź. Super:-)

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką